Šampony proti lupům? Zkušený kadeřník vám poradí!

25. únor 2015
Jak správně nakupovat

Trápí vás lupy? Příčinou mohou být mikroskopické kvasinky, nedostatečný oběh krve, infekce, stres, nebo nevyvážená strava. Zkušený kadeřník vám poradí. Těžší formy lupovitosti by měl ale řešit kožní lékař.

Za kvalitní šampon proti lupům zaplatíte téměř stejně jako za jeho nekvalitního kolegu. Rozdíl je v tom, že zatímco v prvním případě se lupů zbavíte minimálně na půl roku, v tom druhém lupy začnou obtěžovat okamžitě, jakmile šampon přestanete používat.

Na trhu je šamponů proti lupům víc než dost. Ty, které jsou běžně k dostání v drogeriích, sice tvorbu lupů potlačí, ale jakmile je přestanete používat, problém je zpět. Ty, které se dají pořídit v lékárnách nebo v profesionálních kadeřnických studiích, by měly potíže odstranit alespoň na půl roku. Děsíte se ceny? Nemusíte. Cenový rozdíl není nijak významný.

Na pokožku hlavy patří jen kvalitní šampon. Podle vlasové stylistky Jany Burdové to rozhodně není takový, který hodně pění. Naopak. Bohatě pěnící šampon pokožku vysušuje a to rozhodně pro boj s lupy plus není. V kvalitních šamponech proti lupům je chemických látek spíše méně, ale pokud máte barvené vlasy, pouze přírodní látky většinou nestačí. Mohou obsahovat kyselinu salicylovou, pyrithion zinku, výtažky z levandule, glycerin a další látky. S kvalitním šamponem je lehčí rozčesávání a obvykle také nevoní. Jeho pH se pohybuje kolem 5,5.

Obvykle je potřeba vystřídat více šamponů proti lupům, než najdete ten, který vám "sedne". Před použitím je vhodné šampon ještě naředit vodou. Pěnová tužidla, kondicionery a ostatní stylingové prostředky nanášejte jen na vlasy, styku s pokožkou hlavy se vyhněte. Můžete zkusit pomoci i bylinkami, například odvarem z kopřiv nebo heřmánku, ale důležitá je i životospráva. „Správná výživa a dobrá nálada dokáží divy,“ dodává vlasová stylistka Jana Burdová

autor: Veronika Dašková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.