Sběratel mincí Václav Pinta

31. říjen 2012

Léta byl hodinářem, tedy v dobách, kdy se ještě k hodinářům chodilo téměř pravidelně s opravami všech hodin, které doma byly - Václav Pinta z Chomutova.

Jeho velkou životní vášní jsou i historické mince, konkrétně pražské groše Karla čtvrtého.
A jak se k jejich sbírání dostal?

„Začátky byly velice skromné... Líbila se mi středověká mince, která stála patnáct, dvacet korun. To mi přišlo dost peněz. První starší mince, co jsem měl v rukou, byla z roku šestnáct set devadesát šest, tuším. Tak se mi to zdálo něco ohromujícího...“ popisuje své sběratelské začátky Václav Pinta.

„Sbírku jsem rozpouštěl v životě několikrát...“ přiznává Pinta. „Měl jsem pár stovek středověkých mincí. Pár se jich dostalo do muzeí... Groše jsou rukodělná práce, každá mince je jiná, mají výraz té gotiky – pro mě je to fascinující.“

Tipnete si, co byste si ve čtrnáctém století mohli koupit za jeden groš? „Pražský groš měl takovou hodnotu, že běžný, chudší pracující člověk ho nemohl získat... Dvacet pět grošů stála kráva, tři až čtyři groše boty nebo sekyra... Na jídle se to špatně porovnává, tam záleželo na tom, zda byla úroda nebo ne.“ vysvětluje Václav Pinta.

autor: David Hertl
Spustit audio