Sběratel pivních etiket Václav Fadrhonc

17. duben 2014

Češi rádi sbírají cokoliv a kdekoliv. Asi nejpopulárnější jsou brouci, motýli nebo známky. S nimi začínal také Václav Fadrhonc z Děčína, který ale postupem času přešel na pivní etikety.

Že je to dětinská zábava bez užitku? Omyl - díky jeho nadšení mohl například jeden z pivovarů natisknout i retro etikety z minulého století. Nikdo jiný je totiž neměl. Jeho sbírka je tedy i jakousi kronikou českých pivovarů.

„Nejdřív jsem sbíral jen to, co jsem vypil. Pak jsem, krátce po svatbě, musel přestat sbírat známky – za ty jsme si koupili byt. A tak jsem se k té své amatérské sbírce pivních etiket vrátil,“ vzpomíná Václav Fadrhonc.

Specializuje se na českou provenienci, protože ve světě je, jak sám říká, pivních etiket strašně moc. Navíc v klubu sběratelů, kam dochází, už jsou sběratelé pivních etiket ze světa, kteří patří k těm nejúspěšnějším na světě.

0:00
/
0:00

Podle vlastního odhadu má kolem 40000 etiket z České republiky. Etikety shání na sběratelských burzách po celé republice. Víte, kolik stojí nejdražší nová etiketa? A na kolik si sběratelé cení těch starých? Poslouchejte…

autor: bach
Spustit audio