Sbírku skla Harrachové před Němci zazdili

23. leden 2015

Harrachovská, 300 let stará, sbírka skla je unikátní nejen svým rozsahem 5000 kusů, ale také příběhem třinácté komnaty. Harrachům se jim podařilo ukrýt jí při nuceném prodeji sklárny.

Harrachov, to není jen sportovní centrum, ale také nejstarší dosud fungující sklárna na světě. K 303 let staré sklárně patří také unikátní sbírka skla, která čítá přes 5 000 kusů a stále se rozvíjí.

Za tři století měla sklárna jen čtyři majitele. Ti první, hraběcí rod Harrachů, sbírku založili a také uchránili během druhé světové války tím, že ji doslova zazdili. Sklárnu i se všemi náležitostmi byli totiž v roce 1942 nuceni prodat.

Harrachov - sbírka skla

Objevena, ale skryta před veřejností, sbírka přečkala i období totality a z novinového papíru ji vybalil až současný majitel František Novosad. Unikátní rozsah sbírky se dočkal i ocenění ve formě zápisu mezi národní kulturní památky.

„Sbírka je díky tomu takzvaně nezcizitelná, to znamená, že se s ní nesmí běžně obchodovat, nesmí se vyvézt za hranice. Tak jak jsme to převzali od generací minulých, tak myslím, že máme povinnost udržovat,“ říká František Novosad s tím, že sbírku považuje za dobrý příklad pro další generace, které díky tomu uvidí, to se všechno skláři uměli ručně udělat.

Do harrachovského Panského domu, kde se sbírka skla nachází, se můžete vydat každý den od 9 do 17 hodin.

Spustit audio