Senior taxi v Ústeckém kraji vozí levněji seniory, handicapované i maminky s dětmi

15. březen 2016

Senioři a postižení lidé mohou používat nový typ služby, pro kterou se vžil název „senior taxi“. Jenom pro seniory ale tato služba není. Využít ji mohou i maminky s dětmi. Za výhodnou cenu doveze speciální taxík tyto zákazníky k lékaři, na nákup, ale třeba i do lázní. Jak senior taxi funguje v Ústeckém kraji?

Co nabízí senior taxi?

Senior taxi představuje větší svobodu pro starší nebo handicapované osoby. Za dostupnou cenu je doveze, kam potřebují.

Senior taxi je služba určená v prvé řadě pro seniory a postižené lidi. Mohou ji ale využívat i maminky s dětmi.

Lidé, pro které by jinak byl problém dopravit se k lékaři, na úřady nebo za nákupy, si mohou objednat speciální taxíky. Ceny jsou obvykle mnohem levnější než ceny, které nabízejí běžné taxislužby. Někteří provozovatelé nabízejí i doprovod.

Podle slov Aloise Malého, předsedy Krajské rady seniorů Ústeckého kraje, se klienti taxislužeb nijak neprokazují. Věk i postižení bývá vidět, děti také nikdo nepřehlédne.

V Ústeckém kraji fungují dva provozovatelé

Jeden poskytuje službu pod názvem „Novodobá sanitka“, druhý funguje jako „Senior taxi“. Každý má přitom jinou filozofii. Zatímco Novodobá sanitka si účtuje za jízdu po městě jednorázový poplatek, Senior taxi účtuje poplatek za kilometr.

U Novodobé sanitky se platby liší podle měst. V Mostě stojí jednorázová jízda po městě 75 korun, v Teplicích a Litoměřicích zaplatí senioři za jízdu 70 korun, v Ústí nad Labem 80korun.

Senior Taxi Louny odvozuje celkovou cenu od ujetých kilometrů – cena je ve výši 6 korun za kilometr.

Novodobá sanitka funguje ve více městech České republiky - v Ústeckém kraji v Mostě, Litoměřicích, Teplicích a v Ústí nad Labem. Senior Taxi jezdí zatím jen v Lounech.

Kdo dotuje tyto služby?

Alois Malý vysvětluje: „Města to nedotují. Provozovatel shání peníze od sponzorů, od soukromých firem, je to čistě na komerční bázi těch provozovatelů, kteří to provozují.“

Objednání služby

Jestli si chcete tuto službu objednat, stačí zavolat na některý z níže uvedených kontaktů:

Novodobá sanitka
Most 736 242 581
Teplice 605 952 202
Litoměřice 731 080 470
Ústí nad Labem 736 242 471

Senior taxi Louny
739 461 541, 732 184 297, pevná linka 415 654 308

autor: Veronika Dašková
Spustit audio