Severočeská vědecká knihovna má 70 let a nového maskota!

3. únor 2015

70. narozeniny letos slaví Severočeská vědecká knihovna v Ústí nad Labem. Plánuje proto řadu akcí v průběhu celého roku. Bude při nich k vidění také nový maskot - dřevěná loutka knihovníka vysoká 70 centimetrů. Loutku z lipového dřeva vyřezal Miroslav Nebeský.

„Vznikala nejen na papíře, ale i v myšlenkách a ve snech. Je tak trochu ovlivněná mou zálibou v knížkách Terryho Pratchetta, kde je sice knihovní op, ale je tam spousta čarodějů, kteří mi spíš přijdou vizuálně jako knihovníci,“ vysvětluje svou inspiraci Miroslav Nebeský.

Místo čepice má usměvavý knihovník rozevřenou knihu, v ruce svícen, aby si při čtení nekazil oči, dlouhý plášť, zahnuté boty a místo břicha knihovnu.

Maskot Severočeské vědecké knihovny v Ústí nad Labem

„Miluju, když mají v sobě loutky nějaké tajemství a myslím si, že každý člověk má v sobě takový chrám, který k němu přísluší… Tak knihovník má v sobě otevřenou knihovnu. Ty knížky jsou vyndavací, každá je otevírací, dá se do nich psát, lepit obrázky… Počítám, že tenhle knihovník bude s knihovnou žít minimálně dalších 70 let a bude její součástí,“ popisuje Nebeský.

Loutka maskota knihovny nebude jen bezvládně viset někde na regále, ale zaujme především dětské čtenáře.

„V loňském roce jsem viděl maskota v dánské knihovně v Helsingøru - tam to byl velký medvídek. Náš knihovník tak velký není, ale mohl by mít stejnou roli, že by se děti chodily dívat, jestli tu je nebo by mohl posílat různé pohledy z cest po knihovnách,“ doufá ředitel knihovny Aleš Brožek.

autor: hau
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.