Skalní hrádek Falkenštejn u Jetřichovic v Českém Švýcarsku by mohl být letos přístupný turistům

15. únor 2017

Letos by mohl být přístupný skalní hrádek Falkenštejn u Jetřichovic v Národním parku České Švýcarsko. Připravuje se tam přístupové schodiště a vyhlídková plošina. Park před sezónou také nechává opravit cesty a chystá se další sanace skalního masivu.

Zpřístupnění skalního hrádku Falkenštejn u Jetřichovic je novinkou. „Vybudování přístupového schodiště a vyhlídkové plošiny na vrcholu navíc přispěje k ochraně této kulturní památky,“ řekl mluvčí národního parku České Švýcarsko Tomáš Salov.

Turistická sezona v národním parku začíná tradičně o Velikonocích. „Pro letošek chystáme dokončení oprav cyklotrasy z Vysoké Lípy do Zadních Jetřichovic a do Německa, dokončení oprav cesty k Pravčické bráně v úseku Tři Prameny ‒ rozcestí pod Pravčickou bránou a opravu cesty kolem Dolského mlýna,“ uvedl Salov.

Podle Salova navštěvují turisté České Švýcarsko také v zimě. Hlavně o víkendech bývá plno v oblasti Brtníků a Krásnolipska, kde se tvoří ledopády. V okrajových územích národního parku v okolí obce Doubice bylo možné letos potkat také běžkaře. „Přesná čísla k dispozici nejsou, spíše odhadujeme, že během měsíce až měsíce a půl by počty mohly dosáhnout zhruba 10 000 návštěvníků, což je na zimní měsíce hodně,“ dodává Salov.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.