Skiaréna Jizerky - Tanvaldský Špičák

14. prosinec 2012

Pokud se v zimě chystáte do Jizerských hor, určitě byste neměli vynechat návštěvu Skiarény Jizerky. Jedná se o propojení třech významných lyžařských středisek - Bedřichova, Severáku a Tanvaldského Špičáku. Tentokrát vám představíme největší z nich – a tím je právě Tanvaldský Špičák.

Tanvaldský Špičák je největším lyžařským areálem v Jizerských horách. V nadmořské výšce zhruba od pěti set do osmi set metrů nabízí svým návštěvníkům více než šest a půl kilometru sjezdovek všech obtížností. K dopravě na vrchol slouží lyžařům moderní čtyřsedačková lanovka s pojezdovým pásem, pět vleků a dětský pojízdný koberec. Právě v areálu pro nejmenší lyžaře došlo před letošní sezónou k největším změnám.

„Zásadní novinkou je rozšíření dětského areálu Špičák II., kde došlo k výraznému prodloužení přepravního zařízení a rozšíření celého dojezdu černé sjezdovky a vybudování nového zázemí pro nejmenší lyžaře...“ přibližuje jednatel areálu Pavel Bažant. Další změny zaznamenal také zasněžovací systém.

Kvalitu sněhu na Tanvaldském Špičáku otestují lyžaři už patnáctého prosince, kdy se poprvé v nové sezóně rozjedou vleky. Oproti loňsku si ale lyžaři trochu připlatí. „O pět procent jsme zdražili základní jízdenku... Pět let jsme nepohnuli s cenou jízdenky – naopak, na začátku jsme byli ještě dražší... Ale růst DPH i nárůst cen pohonných hmot – s tím už jsme něco museli udělat...“ vysvětluje důvody zdražení Pavel Bažant.

Za jednodenní skipas zaplatí tedy dospělí pět set korun, děti o stovku méně. Naprostou novinkou letošní sezóny je takzvaná karta hosta, která svému majiteli umožní využití všech středisek Skiarény Jizerky. Vedle Špičáku bude tedy platit také v areálech Severák a Bedřichov. Karta hosta dále nabídne široký slevový program, nebo výhodnější ubytování ve vybraných zařízeních.

Unikátní karta bude zároveň jízdenkou, platící ve všech jizerskohorských skibusech. Nově je budou moci využívat také běžkaři, mající namířeno na více než sto sedmdesát kilometrů upravených tratí Jizerské magistrály. Dáváte-li před skibusem přednost vlastnímu autu, jistě na Tanvaldském Špičáku oceníte bezplatné parkování.

Více informací o největším lyžařském středisku Jizerských hor najdete na webových stránkách Skiaréna Jizerky.


Zvětšit mapu
autor: Šárka Sudová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.