Slavná historie: HUSCH aneb Hračky „made in Litvínov“

22. únor 2017

Přestože to málo kdo ví, sídlila kdysi v Litvínově slavná továrna na hračky. Před válkou tu své zboží vyráběl největší český výrobce plechových hraček – firma HUSCH.

Hračky této značky jsou dnes ceněným sběratelským artiklem, svého času ale bavily děti po celém světě. Dokonce v roce 1907 na světové výstavě v americkém San Diegu vyhrála jedna z litvínovských hraček hlavní cenu.

„Vůbec jsem netušila, že jsme tu něco takového měli. A myslím, že nejsem sama,“ říká Dáša Wohanková z litvínovského městského úřadu a na fotografii v jedné z výstavních vitrín ukazuje historickou budovu továrny, kterou v 60. letech nahradily paneláky.

Hračky se v Litvínově vyráběly už od roku 1864. Na tuhle tradici pak začátkem 20. století navázali bratři Hellerové a s nimi Ernst Schiller. Spojení jmen Heller und Schiller se stalo základem pro značku HUSCH.

HUSCH aneb Hračky „made in Litvínov“

Plechové mechanické hračky se v Litvínově vyráběly do roku 1938. Ve válečných letech pod německou správou došlo k přechodu od hraček k vojenskému materiálu a po válce už výroba v Litvínově obnovena nebyla.

„Největší zájem je o to, co se hýbe,“ říká průvodkyně, která se díky hračkové výstavě rozhodně nenudí. Zájem lidí je obrovský. „každému pustíme všechny vláčky, které tu máme. Musí se s nimi ale opatrně. Před zatáčkou přibrzdit. Prostě hezky s citem,“ říká a vypouští na trať nejstarší lokomotivu jezdící na původních kolejích. Obojí vyrobené ještě před nucenou spoluprací s německými továrnami.

„Vyráběly se tu i modely ponorek. Tu ale jedinou na výstavě nemáme,“ konstatuje Wohanková a upozorňuje na exponáty věnované holčičkám. Pro ty firmy HUSCH vyráběla modely kuchyňských kamen a nádobí.

Hračky na výstavu, která v litvínovském zámku potrvá až od konce roku 2017, zapůjčili sběratelé Michal Widenský a Mirovslav Smaha.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.