Sochy z ovčího rouna jsou praktické – dají se nosit jako čepice!

29. srpen 2015

Tři králové jedoucí na velbloudu, nebo Hlava meluzíny, to nejsou obrázky, ale čepice z ovčího rouna. Originální pokrývky hlavy vznikají pod rukama Karolíny Salabové z Jindřichovic pod Smrkem.

„S ovčí vlnou se dá doslova čarovat,“ usmívá se Karolína Salabová při pohledu na Hlavu meluzíny, nebo na Svatou trojici sedící na oslíkovi. Teprve při bližším zkoumání zjistíme, že nejde o sošky, ale o vskutku originální čepice z plstěné ovčí vlny.

"Sochy" z ovčí vlny

„Technika se jmenuje mokré plstění, to znamená, že stlačuji a třu pruh vlny, takzvaný česanec. Tím, že ho smáčím, dávám na formu a stlačuji, tak vytvářím netkanou textilií. Vlákna se třením zaklesnou, mají takové zoubky jako suchý zip, kladou se přes sebe na kolmo, zkrátí se o třetinu, a tak vzniká netkaná textilie, a tu neroztrhnete,“ vysvětluje Karolína, která ještě jedním dechem dodává, že je to pěkná dřina.

Poté už se ale dostane ke slovu fantazie, které má Karolína Salabová dostatek, stejně jako ovčí vlny v policích. Na hlavách figurín různých velikostí tvaruje ty nejroztodivnější čepice, jaké svět neviděl. Posuďte sami!

autor: Iveta Kalátová
Spustit audio