Sociální sítě jsou fenoménem současnosti. Nejen pro mladé!

6. březen 2015

Nejen mezi mladší generací se rozmáhá posledních pár let trend sociálních sítí. Sdělování nálad, poznatků, fotek nebo aktuální pozice jsou jen začátkem. Jednou z největších sociálních sítí je americká stránka Facebook. Jedná se o projekt vývojáře Marka Zuckerberga. K říjnu 2012 překročil magickou hranici jedné miliardy aktivních uživatelů.

Z jakého důvodu jsou sociální sítě tak hojně využívané? „Z důvodu seznamování nebo dohledávání dávných kamarádů, pro starší lidi i střetnutí s někým, koho dlouho neviděli,“ vysvětluje IT specialistka Klára Gazdíková a dodává: „Dnešní doba je tím vedená, kdo nemá Facebook není IN“.

Pokud si kladete otázku, jestli jsou sociální sítě nebezpečné, tak ano, ale pouze pro uživatele, kteří se nebudou řídit určitými pravidly.

Čím je Facebook pro uživatele nebezpečný? „Lidé mají tendence na ten Facebook udávat velké množství osobních informací. Například - jedeme pryč, budeme pryč v termínu, prostě udají tam čas a tím nahrávají i tomu, že si může kdokoliv najít, že opravdu nejsou doma, a například jim vybrat byt,“ popsala Gazdíková.

Pokud se ale budete řídit určitými pravidly, můžete se vyhnout potížím. „Určitě na Facebook neudávat osobní informace, protože tyto informace jsou na těchto sítích opravdu hodně zneužívány, ať se jedná o děti nebo ať se jedná o seniory,“ doporučuje Gazdíková.

Jak se říká, bezpečí na prvním místě. Pokud to budete tak mít i vy, tak i vám můžou být sociální sítě dobrým společníkem. Doporučíte tedy posluchačům vyzkoušet Facebook? „Lidi to vyzkoušet musí, musí se s tím seznámit a nakonec opravdu přijdou na to, že je to mor,“ s nadsázkou vysvětluje Gazdíková.

Jednou ze seniorek na Facebooku je i Marie Vápeníková. Uvedla, že svůj profil na sociální síti využívá hlavně ke komunikaci s přáteli a výměně fotek.

„Nelíbí se mi, když tam je ta vulgarita těch mladých lidí nebo když tam dávají své osobní intimní fotky,“ uvádí Vápeníková, ale i přes tyto věci Facebook i starším generacím doporučuje.

autor: Martin Dušek
Spustit audio