Spor o Krtečka možná skončí. Co plánuje Milerova vnučka?

13. červenec 2017

Vnučka výtvarníka a autora kreslené postavičky Krtečka Zdeňka Milera navrhuje nové řešení vleklých sporů o dědictví. Milerová podle serveru Seznam Zprávy navrhuje ostatní dědice vyplatit. Stala by se tak jedinou oprávněnou majitelkou práv.

Kromě Karolíny Milerové k dědicům patří i vdova po autorovi Emilie a výtvarníkovy dcery Barbora a Kateřina a syn Michael. K rodinným příslušníkům se v závěti řadí ještě Milena Fischerová, kterou výtvarník před více než deseti lety stanovil správkyní dědictví.


Postavičku Krtka vytvořil Zdeněk Miler ve studiu Krátký film Praha v roce 1954 údajně poté, co zakopl o krtinu. Podle svých slov navíc krtka, jako jedno z mála zvířátek, nepoužil ve svých filmech Walt Disney. Krtek byl tedy originální hrdina. První film s Krtkem z roku 1957 se jmenoval ‚Jak krtek ke kalhotkám přišel.‘ Cekem vzniklo 49 filmů s Krtkem v délce od pěti minut až po půl hodiny. Kromě filmů vznikla celá řada knih s Krtkem a jeho kamarády.

Milena Fischerová, která se s Milerovou vnučkou soudila, je podle Seznamu ochotná na návrh přistoupit. Podmínkou je souhlas i ostatních dědiců.

Pro Milerovu dceru Kateřinu, která vydala několik knih a dokreslila ke Krtkovi i postavičku paní Krtečkové, by to ale mohlo znamenat konec umělecké tvorby.

Podle propočtů Karolíny Milerové by měl zbytek rodiny dostat dohromady částku v řádu několika stovek milionů korun. Podrobnosti čtěte na zpravodajském portále Českého rozhlasu iROZHLAS.cz.

Kauza Krteček, Karolína Milerová a Milena Fischerová
autoři: haf , red
Spustit audio