Starají se o Tanečnici. Vyměnili proto bydlení ve velkoměstě za život na úplné samotě

29. březen 2017

Z Prahy se přestěhovali tam, kde lišky dávají dobrou noc. Užívají si krásnou přírodu, ale musí dál za nákupy a v zimě je na čtyři dny uvěznily v domě závěje sněhu. Seznamte se Vladimírem Leknerem a Drahomírou Pavlíčkovou, správci nejsevernější rozhledny v naší republice –Tanečnice v Mikulášovicích na Děčínsku.

„Dobrý den, ani tam nechoďte, je to do kopce,“ vítá návštěvníky rozhledny Tanečnice nad Mikulášovicemi Vladimír Lekner. Ten se sem s přítelkyní Drahomírou Pavlíčkovou přestěhoval z Prahy. Nejdřív se mu na samotu uprostřed lesů moc nechtělo.

„Přijeli jsme sem, šli jsme po koncertě na procházku, svítilo sluníčko, bylo krásně, a já Láďovi říkám: ‚To je hezky tady…'. A on, že v žádném případě!“ usmívá se Drahomíra Pavlíčková.

Pod rozhlednou je malá restaurace, kterou pár provozuje. O rozhlednu samotnou, která patří Mikulášovicím, se starají coby správci.

„Tak jsme si říkali, že bychom to na sezonu zkusili, tak jsme se nastěhovali koncem roku a začali jsme to dávat do kupy uvnitř a začali se o to starat. V zimě tu byly dva metry sněhu, taky se nám stalo, že jsme 4 dny nevyjeli a byli jsme zapadlí na Tanečnici a jedli jsme smažák a hranolky, co jsme měli ve friťáku,“ vzpomíná Drahomíra Pavlíčková dodává: „Ale hráli jsme karty a bavilo nás to.“

Rozhledna Tanečnice

Rozhlednu samotnou ale i restauraci je nutné dát do pořádku, s tím si poradí Vladimír Lekner, zednické práce mu totiž nejsou cizí.

No tady je obrovský problém s tím, že vlastně v okolí nejde nic nakoupit, i jen pro pytel cementu musíme do Rumburku, to je na půl dne výlet. V Praze jsme byli zvyklí na to, že jakákoliv otázka nákupu byla na dvacet minut,“ nastiňuje jednu z nevýhod života na samotě Vladimír Leker.

Tanečnice je nejseverněji položená rozhledna v České republice, je otevřená každý den od 11 do 18 hodin. Z jejího ochozu je možné podívat se do Německa, Českosaského Švýcarska, Lužických hor i Labských pískovců.

<iframe src="https://www.google.com/maps/d/embed?mid=17bagpkE6llp_NxUwR9uuwCkzi4M" height="310" width="620"></iframe>
autor: dap
Spustit audio