Stráž nad Nisou zažije v sobotu premiéru mistrovského závodu truck trialu

24. červen 2016

Závody těžkých nákladních automobilů v ještě těžším terénu, kdy nerozhoduje tolik čas jako mistrovské umění řidičů, to jsou divácky velmi atraktivní závody Mistrovství České republiky v Truck Trialu. O víkendu se premiérově předvedou ve Stráži nad Nisou.

Sobotní a nedělní truck trialová podívaná proběhne v areálu motokrosové trati Luhov, u silnice I/270 mezi Jablonným v Podještědí a Mimoní. Jezdci i diváci se mohou těšit nejen na travnatý terén s pískem, příkré svahy, ale i na bláto a dokonce tam natéká i jezírko. A pokud sprchne, což meteorologové o víkendu předpokládají, tak to bude teprve podívaná.

Na jaké vozy se můžete těšit?

U nás má truck trial asi největší zázemí v Evropě a víkendový závod ve Stráži nad Nisou bude i součástí německého mistrovství, celkem dorazí kolem 60 posádek. Stroje jsou rozdělené do sedmi kategorií od prototypů přes čtyřkolky jako Mercedes, Praga, Liaz po osmikolky, především známé obrovité Tatry 813 8x8.

Atraktivní budou určitě i šestikolky, které jsou svižnější, ale přesto ještě podobně mohutné jako osmikolky, a těch je v tuto chvíli přihlášeno neuvěřitelných 17!

Jaká jsou pravidla truck trialu?

Truck trial

V areálu bude vytyčeno 16 různých sekcí, které budou posádky projíždět i několikrát. Na každou sekci je daný maximální čas, ten určují komisaři, kteří také připisují trestné body. Každá sekce má několik branek, které musí vozy projet, je jedno, zda popředu, nebo pozadu, je jedno v jakém pořadí, ale musí to být ve správném směru, tedy řidič musí mít kontrolní bud u sebe.

Za pochybení, tedy neprojetí, nebo dotyk, se rozdávají trestné body. Kdo má rád silné vozy a ještě truck trial neviděl, bude nadšený. Ve Stráži uvidí věci, které jinde v reálu jen těžko uvidí ‒ například, jak nákladní auta jezdí po boku, točí se přes střechu a předvádějí další neuvěřitelné kousky.

Závody ve Stráži pod Ralskem začínají v 10 hodin a potrvají asi tak do 18 hodiny. V neděli je start již v 9 hodin a v 17 hodin bude vyhlášení vítězů.

Spustit audio