Střední Amerika: Kostarika a Nikaragua očima českých cestovatelů

5. duben 2013

Je libo navštívit Kostariku a Nikaraguu? Žádný problém, stačí si s předstihem naplánovat cestu, pořídit letenky a vyrazit. Přesně takový způsob si zvolila skupinka pěti Čechů, kteří vyrazili do Střední Ameriky na téměř tři týdny.

„Složitější je pořídit solidní letenku. My jsme si pořídili letenky do Kostariky, protože přítelkyně o ní neustále mluví.. A když už jsme byli v Kostarice, tak do Nikaraguy to byl kousíček, takže plán byl brzy hotový.“ popisuje Bedřich Fryč z Jirkova na Chomutovsku.

Přímé lety neexistují, a tak je čekala komplikovaná cesta. „Letí se celkem asi čtrnáct hodin, ale připravit se nedá na nic, protože třeba při zpáteční cestě do Frankfurtu letiště nepřijímalo – a tak jsme museli z Amsterodamu vlakem....“ konstatuje Fryč.

Na první den po příletu si zajistili ubytování dopředu, pak už se rozhodovali podle situace a nálady.

San José je překvapilo tím, jak neatraktivní pro turisty je. V noci ale město ožije, v barech se tančí a hraje muzika. „Setkáte se tu ale nejen s ostatními turisty, ale taky s žebráky, zlodějíčky, prostitutkami a podobnými existencemi...“ upozorňuje Fryč. Noční San José podle něj nepůsobí nijak bezpečně – na vině je zřejmě i nedostatek pouličního osvětlení, na které evropský turista není zvyklý.

Čeští cestovatelé měli v plánu navštívit alespoň některou z činných sopek, kterými Kostarika i Nikaragua oplývají. Nejprve proto zamířili do nejznámějšího kostarického národního parku Arenal. Chtěli také vidět jak tichomořské, tak atlantické pobřeží. Oba oceány je překvapily velikými vlnami a cestování lodí tak bylo opravdu velmi napínavé.

Automobil si vypůjčili jen jednou, jinak využívali tamní dopravu. „Pokud možno auta nevyužíváme, protože tím se člověk připraví o styk s místními – například cestování autobusem v Nikaragui byl nezapomenutelný zážitek.“ vysvětluje Bedřich Fryč.

Základem kuchyně v obou zemích je smíchaná rýže s fazolemi a k tomu třeba míchaná vajíčka nebo kuřecí maso. „Všem návštěvníkům bych doporučoval ochutnat místní hovězí, protože tak kvalitní hovězí za příjemné ceny je škoda neochutnat.“ doporučuje Bedřich Fryč.


Zvětšit mapu
autor: Eva Holá
Spustit audio