Svou první „via ferratu“ si raději vychutnejte s průvodcem

11. červenec 2016

Průvodce na zajištěné horolezecké cestě, takzvané „via ferratě“, je člověk, který vám ukáže, jak máte co dělat. Poradí vám také, jaké si vzít na ferratu oblečení. Jde přeci jen o pohyb ve specifickém prostředí a na to je potřeba se dobře připravit!

Služeb průvodce využívají jak amatéři, tak lezci, kteří už mají s výstupy zkušenosti

„U začátečníků je to úplně jasné. Chtějí si to vyzkoušet a nevědí, jak se to dělá. Potřebují proto někoho, kdo jim s tím poradí,“ odpovídá jeden z majitelů půjčovny vybavení pro zájemce o ferraty Sven Czastka.

Na ferratě v Děčíně je v současnosti pro zájemce připraveno 15 zajištěných cest. Některé jsou úplně lehké, některé jsou hodně těžké. „I zkušený lezec si chce vyzkoušet něco, na co by sám neměl. Je to přes jeho limit, a ten průvodce mu pomůže tím hladce proplout,“ dodává Sven Czastka.

Pravidlo číslo jedna: na ferratě se nepadá!

I když se to nezdá, spousta lidí nepoužívá správné vybavení na ferratu. „Chodí třeba s pevnými smycemi, tzn. nemají žádný tlumič pádu. Při pádu pak dochází k velkému tíhovému zatížení organismu a i k nevratným změnám. Proto je pád z ferraty daleko horší než třeba pád při lezení po skále, kdy vždycky visíte na nějakém dynamickém, pružném laně. Při pádu se lano prodlouží a vlastně se nic neděje. Na té ferattě jde o ten škub, o ten trh, a to je vždycky problém,“ vysvětluje Sven Czastka.

Via ferrata na Pastýřské stěně v Děčíně

Jak vypadá výstup z průvodcem od počátku do konce?

Pokud se rozhodnete jít na ferratu s průvodcem, připravte se na to, že dostanete podrobnou instruktáž o tom, jak si máte správně navléknout oblečení. Vysvětlí vám také, jak se používají karabiny a jak byste se měli po skále správně pohybovat. Výstroj dostanete komplet, včetně helmy.

„No a potom už se jde ke skále, k té ferratě, kde třeba tady v Děčíně je cvičné lano a ze začátku chviličku si vyzkoušíte ovládání karabin. Přeci jen, ne každý to umí hned ovládat, takže je potřeba to vyzkoušet a je potřeba získat důvěru v to vybavení s čím vším ten průvodce pomůže,“ uzavírá Sven Czastka.

Spustit audio