Tejpování, aneb malé náplasti s velkým účinkem

20. listopad 2014

Všimli jste si na poslední olympiádě atletů, olepených různobarevnými náplastmi? A slyšeli už jste někdy slovo tejpování? Jde o léčení bolestí zad a svalů pomocí lepicích pásek, a je to poslední dobou také velký hit. Jak to vlastně funguje?

Jsou modré, žluté či červené a vídáme je čím dál častěji nejenom na tělech sportovců, ale i na zádech či končetinách dalších lidí, kteří mají problémy s bolestí zad, či svalů. Řeč je o náplastech zvané "tejpy". Nakolik tyto napohled obyčejné lepicí pásky pomáhají?

„Bolela mě záda, a protože jsem běhala od čerta k ďáblu a dozvěděla se o tejpování, tak jsem doufala, že to pomůže,“ vysvětluje Zdena Jechová.

Jak vlastně vypadala návštěva u fyzioterapeutky? „Musím říct, že vyšetření bylo velmi důkladné – prohmatala mi snad každou část těla, až se dostala na páteř. Našli jsme tři místa – hned v krční, pak v hrudní a i v bederní páteři, a ty mi pak otejpovala,“ popisuje Zdena Jechová.

Jak se s tejpami pracuje a na jakém principu fungují?

„Pracujeme s nimi na základě funkční manuální medicíny a používáme je pro reflexní tah. Pod tím tejpem děláme reflexní tah náplastí určitým směrem a rušíme tak patologické řetězce v celé polovině těla. Nepotřebujeme využívat velkou plochu – nalepíme náplast určitým směrem a navrch dáváme tejp jako krytí, aby to déle drželo,“ vysvětluje fyzioterapeutka Dana Blaževičová.

V kůži se totiž nacházejí receptory, které po natažení určitým směrem dávají mozku signál, aby změnil svalové napětí v celé polovině těla. Tejpováním se proto dá dosáhnout nečekaně silných účinků…

„Dá se tím například zarovnat obratel do osy, nebo zmenšit rozsah hypermobilního kloubu,“ konstatuje Dana Blaževičová.

autor: Iveta Kalátová
Spustit audio