Tento víkend se otevřel sklářský památník v Liščí boudě v Jizerských horách

Roku 1774 tam muži z rodu Riedelů položili základní kámen sklářské osady, dnes tam už stojí jen jedna jediná budova. A vejde se do ní celá historie sklářského řemesla na severu Čech.

Před dvěma sty lety tam fungovalo celé sklářské městečko, dnes tam stojí poslední roubenka coby pozůstatek někdejších dob. Kristiánov v Jizerských horách.

Liščí bouda, která se jako jediný objekt dochovala dodnes, slouží jako památník sklářského řemesla. A od tohoto víkendu v úplně novém. Po roce a půl, kdy se v chalupě vše opravovalo, se dřevěná bouda znovu otevírá lidem se všemi blyštivými poklady, a to nejen v přeneseném smyslu slova.

„V první místnosti je k vidění všechno, co se zde vyrábělo. Na naprostou většinu věcí si návštěvníci mohou sáhnout, mohou si je vyzkoušet “ popisuje ředitelka Muzea sklářství a bižuterie Milada Valečková.

V podkroví je království dětí. Děti tam mohou skládat model sklářské osady. „Pokud se jim to podaří, vypadne jim žeton, a na jeho základě si v areálu najdou poklad,“ láká Martin Víšek realizátor expozice.

Celý podkrovní prostor je věnovaný hře a odpočinku dětí. Rodiče se pak dole mohou věnovat expozici nebo i občerstvení.

Nová expozice se líbí také jednomu z prvních návštěvníků: „Jsem úplně nadšený. Je to ideální místo, jak jít s dětmi na výlet.“

Liščí bouda na Kristiánově zůstane od tohoto víkendu otevřená po celou letní sezonu.

autor: sas
Spustit audio