Teplo domova v průběhu staletí ukazuje Krkonošské muzeum v Jilemnici

30. prosinec 2014

Od otevřeného ohniště přes kachlová kamna až po litinová kamínka a sporáky jaké známe ze starých filmů ale i chalup. Taková byla cesta tepla do lidských obydlí, cesta, kterou nyní mapuje výstava Teplo domova na jilemnickém zámku.

„Nejstarší kachle tu máme ze 14. století. Nedaleko ve Vrchlabí jsou jedny z nestarších dochovaných kamen a jsou z roku 1545. Ale tam již část kachlů byla nahrazena kopiemi a my originály tady máme vystavené,“ láká na výstavu ředitel Krkonošského muzea v Jilemnici Jan Luštinec.

Na zámku ale nechybí ani celá kachlová kamna. Ať již repliky, nebo dokonce původní zámecká, ve kterých se dokonce i občas topí.

„Topíme v nich, aby návštěvníci cítili to krásné sálavé teplo, které nám dneska někdy doma docela chybí," vysvětluje Luštinec.

Více o tom jak topili doma bohatí ale i chudí a jak postupoval vývoj topení od 15. století až do počátku století dvacátého, tedy ke kamnům, která známe, se můžete podívat v jilemnickém zámku až do 1. března 2015.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.