Tip na výlet: Chrám chmele a piva v Žatci

23. květen 2014

Za pivem to žádný Čech nemá daleko, ale pokud chcete navštívit přímo Chrám chmele a piva, musíte se vypravit do Žatce!

Jde o poměrně velký areál - zahrnuje Chmelařské muzeum, Sladovnu, kde probíhají výstavy, Labyrint s erbovní síní, Chmelový orloj s přilehlým minipivovárkem a restaurací, kavárnu i hernu pro děti a taky Chmelový maják. Jeho 7 sloupů na vrcholu vás vítá už při vjezdu do města.

„Žatec je turistiky neobjevené město – nikdy turismus nepotřeboval, žil se svou chmelovou ekonomií a životem, ale to se za poslední 4 roky změnilo…“ upozorňuje průvodce Jiří Vent s tím, že město může nabídnout návštěvníkům mnohem víc, než jen Chrám chmele a piva.

„Rád mám zákoutí klášterní zahrady, která patřila k bývalému františkánskému klášteru. Je tam kout k relaxaci, zahrádka, minizoo, dětský koutek, bylinková zahrada, vinička… je to unikátní koutek země, obehnaný vysokou zdí a člověk se tam cítí izolován od moderního světa,“ popisuje Jiří Vent.

Jak vysoký je Chmelový maják? Co všechno můžete z této rozhledny uvidět? Co za akce město Žatec pořádá? Poslouchejte…

Právě teď mají v tamní Sladovně zbrusu novou výstavu Z historie Slovanů - osobnosti. Vypravuje o významných nejen českých, ale i dalších slovanských buditelích. Žatecký Chrám chmele a piva je otevřen krom pondělí denně od 10:00 do 17:30.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.