Tip na výlet: Muzeum hodin v Klášterci nad Ohří

30. červenec 2014

250 různých hodin můžete vidět v muzeu hodin v Klášterci nad Ohří. Ze soukromé sbírky pánů Šimonovských vznikla expozice plná zajímavostí a kuriozit. Vystaveny jsou tu třeba holandské hodiny na vodní pohon nebo hodiny ve tvaru stromu, v jehož koruně létá zpívající ptáček.

Muzeum hodin najdete na dohled od klášterského zámku a pár kroků od historického centra náměstí. Otevřeli ho společně otec a syn Šimonovští. Starší z nich, pan Josef Šimonovský, otevřením muzea korunoval svou celoživotní vášeň.

Od vášně k muzeu

Dnes 70letý Josef Šimonovský zahořel láskou k hodinám už v 16 letech, kdy si koupil první pendlovky.

„Chtěl jsem se učit hodinářem, to mi ale doma nedovolili. Vždycky jsem se proto chodil dívat do starožitnictví, a tam jsem si prohlížel hodiny… Nakonec mě paní ze starožitnictví vzala i vzadu do depozitáře, kde byly opravdové poklady. Protože jsem ale neměl dost peněz, nabídla mi pendlovky za 150 korun, abych na ně ušetřil,“ vzpomíná sběratel.

Jeho sbírka se rozrůstala a s ní rostly i jeho znalosti o tom, jak hodily spravovat a vracet zpátky do chodu. Nejraději má hodiny velké a kuriózní, a svou vášní nakazil i svého syna – má proto radost, že má svou sbírku komu předat.

Muzeum hodin - unikát vedle unikátu

02484491.jpeg

Muzeum hodin je sice otevřené jen krátce, ale lidé si ho našli. Zajít sem můžete i vy. Otevřeno mají denně, navíc v úterý provázejí osobně sami páni majitelé.

K vidění tu jsou například kočárové hodiny, hodiny od hodináře, který dělal hodiny pro Chrám sv. Víta nebo zvláštní skleněné hodiny. „Všechno tu máme – i hodinky s vodotryskem,“ směje se Josef Šimonovský.

Tajemství kouzelných skleněných hodin, které jdou jako by bez pohonu odhalil zatím jen pan Josef Šimonovský a prozradil ho jen svému synovi. Třeba právě vám se ho podaří také rozlousknout. A i kdyby se vám to nepodařilo, přesto se v klášterském hodinovém muzeu nebudete nudit.

autor: Lenka Šipošová
Spustit audio