Tip na výlet: Prachovské skály

12. červen 2014

Cílem našeho dnešního výletu bude asi nejnavštěvovanější skalní město České republiky, které bylo turisty objevováno koncem 19. století, ještě před založením Klubu českých turistů. Do Prachovských skal plných dech beroucích skalních útvarů nás teď pozve jeden z jejich ze správců - Vladimír Tekverk.

„Na skály bych si vyhradil celý den. Pokud totiž projdeme oba dva turistické okruhy, je to na 4 hodiny pochodu,“ upozorňuje Vladimír Tekverk.

U vchodu si můžete koupit leták s názvy jednotlivých skal, z nichž některé jsou obecně známé, jako například Prachovská čapka Kniha nebo Lebka. Monumentální pískovcové věže jsou oblíbeným cílem horolezců – když je delší dobu sucho, bývá jich tu k vidění hodně.

„V centru Prachovských skal je chata Klubu českých turistů, kde se dá najíst, hned naproti je cukrárna a kiosek, takže svačinu si sebou brát nemusíte – najdete tu všechno od standardních obědů po opékané buřty,“ konstatuje Vladimír Tekverk.

Až si projdete oba základní prohlídkové okruhy, které Prachovské skály nabízejí, můžete si odpočinout a zrelaxovat svou mysl třeba v čajovém altánku vzdáleném zhruba 200 metrů lesní cestou od hlavního parkoviště.

Prachovské skály - turistická chata Klubu českých turistů

Posedět si v altánku u šálku dobrého zeleného nebo černého čaje, který vám naservírují opravdoví čajoví mistři zdarma nebo za dobrovolný příspěvek, poslouchat cvrlikání lesních ptáčků a šumění lesa, to je totiž ta pravá pohodová tečka za výletem.

autor: Jaroslava Mannová
Spustit audio