Tip na výlet: Skanzen v Jindřichovicích pod Smrkem

6. červen 2014

Pojďte se s námi vrátit do života venkovského obyvatelstva před průmyslovou revolucí! Protože překrásné skanzeny nejsou jenom na Moravě, ale i u nás na severu Čech, společně se vypravíme do skanzenu v Jindřichovicích pod Smrkem na Frýdlantsko.

Centrem skanzenu je podstávkový dům, který je přibližně 300 let starý a v jeho hospodářské části najdete muzeum. V něm se dozvíte všechno o historii Jindřichovic i celého Frýdlantska.

V expozici muzea jsou historické zemědělské stroje, kuchyňské náčiní nebo tkalcovský stav. Můžete si také prohlédnout truhlářskou a kovářskou dílnu s vybavením.

Největší architektonickou zajímavostí skanzenu je dodnes funkční větrný mlýn – jde o jediný funkční a veřejně přístupný mlýn v České republice! Nejdete v něm expozici o všech větrných mlýnech v České republice.

K dalším zajímavostem Jindřichovic vás zavede naučná stezka, která je vhodná pro turisty i cyklisty. Je 12 kilometrů dlouhá a začíná i končí u jindřichovického muzea. Otevírací dobu a další informace najdete na webu Žijícího skanzenu v Jindřichovicích pod Smrkem.

Pokud se vydáte na jindřichovickou naučnou stezku, projdete se kolem Resslovy vily, vodního mlýna, údolím Jindřichovického potoka k větrnému mlýnu, kolem nejpočetnější mravenčí kolonie v Libereckém kraji až k větrným elektrárnám.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.