Třešně ‒ jedno z nejzdravějších ovocí na světě!

7. červenec 2016

Měli byste vědět, že čím tmavší jsou třešňové plody, tím víc prospěšných látek se v nich nachází. Nové vědecké studie ukazují, že tzv. antokyany pozitivně ovlivňují léčbu cukrovky, protože podporují produkci inzulínu. Významně se podílejí také na potlačování zánětů v těle, umí blokovat bolest a snižují hladinu solí kyseliny močové, čímž se z třešní stává významný pomocník při dně.

Při výčtu prospěšných látek v třešních začneme těmi, které způsobují jejich lákavé červené zbarvení. Jsou to antokyany ‒ silné antioxidanty, které pomáhají tělo zbavovat jedovatých látek, čistí tak krev, ledviny a játra, chrání před poškozením srdce a cévy a vůbec všechny buňky v těle.


Třešně byly dříve považovány za méněcenné ovoce. Dnes je odborníci řadí mezi 5 nejzdravějších potravin na světě.

V třešních jsou i další zajímavé látky. Například kvarcetin, který umí potlačovat alergie a astma, a který vykazuje i účinky proti nádorovému bujení. Najdete v nich také třeba antokyany, kyselinu ellagovou a perilyl alkohol.

Třešněmi proti nádorům

První z látek, kterým jsou přičítány účinky proti nádorovému bujení, je kvercetin. Patří mezi flavonidy a jeho největší předností je schopnost pohlcovat volné kyslíkové radikály. Působí tak proti zánětům, bakteriím a virům. Vědci potvrdili i jeho účinky proti růstu některých rakovinných buněk.

V třešních najdete také kyselinu ellagovou, která proti nádorům působí nejen preventivně, ale dokáže i potlačovat růst už vzniklých nádorů. Dokáže totiž usmrtit rakovinné buňky bez toho, aby poškozovala buňky zdravé.

A do třetice všeho dobrého najdeme v třešních perilyl alkohol. Vědci ho zatím bedlivě zkoumají, protože dosud neodhalili, jak přesně působí, ale je jasné, že se osvědčuje při potlačování růstu nádorů. Při pokusech perilyl alkohol zastavil rakovinu slinivky, žaludku, jater, tlustého střeva a pokožky.

Třešně

Třešně a dieta

Plody třešní jsou z více než 80 % tvořeny vodou. To z nich dělá nejen ovoce vhodné do letních dní kvůli příjmu tekutin, ale také je díky tomu můžeme považovat za dietní potravinu.

Pokud se snažíte shodit nějaké to kilo, třešně vám s tím pomohou. V dužině totiž najdete i látky, které dokážou neutralizovat mastné složky potravin a zabraňují vstřebávání tuků přes střevní stěny do těla. Navíc se v třešních nachází nejen kyselina jablečná, ale také jantarová a citronová, které podporují trávení.

Jsou tu i další pozitiva: 10 deka třešní pokryje desetinu doporučené denní dávky rostlinné vlákniny a jen minimum cukrů. Obsahují jen 14 % cukrů, z nichž největší podíl tvoří jednoduše stravitelná fruktóza. Na rozdíl od jiného ovoce splňují třešně nároky na vyrovnanou stravu, protože se v nich nacházejí všechny důležité živiny ‒ sice v malém množství, ale hrají pro správný chod těla důležité funkce.

Najdeme tu trochu bílkovin i tuků, kyselinu listovou, vitamíny A, B, C a E a také dost minerálních látek: vápník, fosfor, hořčík, železo, sodík, zinek, mangan a velké množství draslíku, který pomáhá tělu dobře hospodařit s vodou.

Třešně a dna

Třešňový koláč

Doba, kdy zrají třešně, bývá radostná pro ty, kteří mají potíže s klouby. Svoji roli hraje teplé počasí, ale ještě větší roli hraje fakt, že se ve velkém konzumují třešně. Ty mají na klouby velmi příznivý vliv díky vysokém obsahu antokyanů. Ty najdeme také ve velkém množství také ve višních, borůvkách, švestkách a v šípkách.

Antokyany mají schopnost snižovat množství kyseliny močové a jejích solí v krvi a dokážou potlačovat bolest. Pomáhají předcházet nežádoucímu štěpení kolagenu a brání tvorbě látek, které způsobují záněty, což je při onemocnění kloubů obrovský přínos.

Při dně či artritidě se doporučuje jíst čtvrt kila třešní denně. Už po pěti hodinách byste měli zaznamenat úlevu a předejte také dalším záchvatům dny. Není při tom důležité, jestli jíte třešně čerstvé, kompotované nebo zmražené.

Na pomoc kloubům můžete přibrat i třešňové listy! Dvě hrsti čerstvých nebo sušených listů povařte 10 minut ve vodě, nechte vychladnout a pak použijte jako obklad, nebo přidejte do koupele.

Třešňová očistná kúra

Velkou předností třešní je jejich vysoký obsah vody, vlákniny a flavonidů. To je ideální kombinace pro očistu těla od nežádoucích látek. Mnoho terapeutů doporučuje v tomto období několikadenní očistnou kúru, která prospívá při artróze, dně, onemocnění jater a srdce, při dlouhodobém užívání léků.

Třešně se ve Svinčanech sklízejí 6 týdnů, dozrávají podle odrůd

Vzhledem k obecné oblíbenosti třešní je to i kúra příjemná a můžete si naordinovat jednu z mnoha variant. Na internetu můžete najít recept na kúru, která spočívá v tom, že dva dny nebudete jíst nic jiného, než třikrát denně půl kila třešní. Tu ovšem nedoporučíme, protože vzhledem k projímavým účinkům třešní hrozí dehydratace a ztráta důležitých látek.

Rozhodně vám ale neublíží, když po dobu jednoho týdne zařadíte do běžného jídelníčku navíc čtvrt kila třešní. Krom toho, že vám zlepší metabolismus a přispějí k očistě těla, nahradí vám třeba moučník nebo kus čokolády, které byste možná za normálních okolností snědli.

Proč byste neměli na třešně pít?

Už jste někdy vyzkoušeli sníst pár třešní a zapít je limonádou? Pak víte, že se to nevyplácí. A neplatí to jen pro třešně, ale i pro ostatní peckovice, jahody, meloun, angrešt a rybíz. Při jejich kontaktu s vodou dochází velmi rychle ke kvašení, které způsobuje nepříjemné zažívací potíže.


Věděli jste, že díky třešním můžete lépe spát a snadněji se učit?

Nikdy nekombinujte třešně s mléčnými výrobky, protože mléko kvašení ještě urychlí! Pro ilustraci si můžete udělat pokus ‒ nechte chvíli rozmačkané třešně ponořené v misce s vodou a sledujte, jak rychle se mění jejich stav. Pokud budou třešně tepelně zpracované, třeba v kompotu, marmeládě nebo v koláči, pak už nebezpečí po požití tekutiny nehrozí.

Proto budete-li mít chuť na třešňový koktejl, třešně nejprve chvíli povařte a potom teprve smíchejte s mlékem nebo minerálkou. Tepelně upravené třešně jsou doporučované při podrážděném žaludku. Pokud na žaludeční potíže trpíte a víte, že vám syrové třešně nedělají dobře, zkuste je na chvíli nechat projít varem a nechat vychladnout.

Třešně pro spánek a učení

třešně, ovoce

Už několikrát jsme se zmínili o vysokém obsahu antokyanů v třešních. Ty mají i schopnost udržovat spoje mezi neurony. Pečují tak o naše nervové dráhy a proto jsou součástí mnoha léčiv na demenci, Alzheimerovu a Parkinsonovu chorobu. I když těmito nemocemi netrpíte, určitě si třešně vezměte na pomoc pro zlepšení koncentrace a paměti při jakémkoliv učení.

Také se jich snažte dosyta najíst, pokud máte problémy se spaním. V třešních a také ve višních totiž najdete i melatonin, hormon, který reguluje spánkový rytmus. Existují studie, které prokázaly, že třešně a višně pomáhají zlepšovat kvalitu spánku a prodloužit jeho dobu.

Nedoporučuje se ovšem jíst celé třešně těsně před spaním, protože byste hodně zaměstnali trávicí systém. Lépe se hodí jen šťáva. Tu získáte snadno tak, že asi čtvrt kila třešní nebo višní rozmačkáte v misce, necháte chvilku stát a šťávu pak slijete. Vypijte asi deci šťávy před spaním.

Jak třešně uchovávat?

Nejtradičnějším způsobem, jak uchovat třešně, je kompotování. Ale jsou i jiné způsoby, jak si chutné třešně a prospěšné látky v nich dopřát i mimo sezónu.

Nejjednodušší způsob, jak třešně uchovat, nabízí mrazák. V něm přečkají bez cukru a bez velké ztráty prospěšných látek. Můžete je také zamrazit kompletně celé, jen lehce opláchnuté, případně je před mražením můžete vypeckovat.

Třešně bez pecek můžete i nasušit. Ale vzhledem k jejich velkému obsahu vody je sušení celkem problematické, a pokud nemáte sušičku, tak se do něj nepouštějte – spíš by vám shnily.

Co ale určitě můžete vyzkoušet, jsou třešně pečené. Vypeckované plody naskládejte na plech s pečícím papírem, pokapejte citronovou šťávou, dejte do trouby a zhruba při 120 ̊C nechte péct. Ve chvíli, kdy začne karamelizovat šťáva, ukončete pečení, plody naskládejte do sklenic i se šťávou, zavíčkujte a pro jistotu ještě asi na 15 minut sterilujte. Takto upravené třešně můžete použít do moučníků, do nápojů i jako samotnou pochoutku.

Na závěr vám poradíme, jak snadno třešně vypeckovat: Vezměte si láhev s hrdlem úzkým tak, aby do něj třešně nepropadly a připravte si pevnější brčko. Třešeň postavte na hrdlo lahve a brčkem zatlačte na prostředek plodu (nejlépe tam, kde začínala stopka). Pecku tak vytlačíte do lahve.

autor: Jindra Moravcová
Spustit audio