Trpasličí sépie z Děčína tančí a svítí jako semafor

27. listopad 2015

Malé nenápadné zvířátko z Tichomoří dělá radost chovatelům z děčínské zoologické zahrady. „Jsme jediní v republice, kdo sépie trpasličí chová,“ říká Jiří Doubek, vedoucí Rajských ostrovů při ZOO Děčín.

Čtyři vzácné sépie získala zoo od soukromého chovatele. „Je to nadšenec, který si nechal dovézt sépií vajíčka. První pokus příliš nevyšel, ale už podruhé se vyklubalo osm jedinců. Polovina z nich teď žije v Rajských ostrovech.

„Teď jsou nakrmené a odpočívají, jinak je s nimi ale zábava,“ říká chovatel. Trpasličím sépiím, které ve volné přírodě žijí třeba u pobřeží Filipín, se přezdívá také sépie chodící nebo tančící. „Ony se totiž umí pohybovat po dvou předních chapadlech. Když se na nich vztyčí, vypadají jako trpaslíčci a vlastně chodí,“ říká Doubek.

To ale není jediná zvláštnost tohoto živočicha, který už ve svém novém děčínském domově nakladl vajíčka.

„Ony svítí,“ překvapuje dalším sdělením chovatel a pokračuje: „Umí měnit barvu od hlavy až, tak říkajíc, k patě. Od červené přes modrou a zelenou. Barvy střídají velmi rychle a občas připomínají semafor.“

Působivé mimikry se sépiím na domovských barevných korálových útesech určitě hodí. Pestré barvy je chrání před predátory. „Abyste je viděli tančit a svítit, musíte přijít v době krmení,“ upozorňuje Doubek.

Sépie dostávají živé krevetky nebo mražené rybky, kterými chovatelé smýkají po akváriu, aby je sépie mohly lovit. „Krmíme každý den odpoledne ve tři. Před Vánoci ještě přibude speciálním nedělní krmení v jedenáct dopoledne,“ radí Jiří Doubek, kdy Rajské ostrovy navštívit.

autor: Lenka Šipošová
Spustit audio