Trpíte na opary nebo máte slabou imunitu? Zkuste si nasbírat šípkové hálky

1. březen 2023

To, že jsou plody šípku zdravé, to se obecně ví. Nejen bobule ze šípkového keře jsou ale užitečné! Na listech se dá často najít útvar podobný chomáči zelených, později rezavých vláken. Je to takzvaná hálka. I ta má léčebné účinky.

Hálka vzniká napíchnutím listu hmyzem. Tím je žlabatka růžová, která takto do listů ukládá svá vajíčka. Zasluhuje se tak o to, že ze šípkového keře můžeme využít další produkt, který je bohatý na látky s léčivými účinky.

Čtěte také

Hálky jsou užitečné při léčbě chřipek, angín a horečnatých onemocnění. Pomáhají při posilování imunity, čistí močové cesty a doporučují se i při častém výskytu oparů. Používají se ve formě tinktury.

Jak na to?

Hálky rozstříháme na malé kousky, odstraníme případně larvy žlabatky, napěchujeme do sklenice a zalijeme čistým alkoholem. Po dobu dvou až tří týdnů necháme louhovat a každý den protřepeme. Potom tinkturu přefiltrujeme a uchováme v uzavřené lahvičce.

Tinktury se užívá 3x denně kávová lžička a můžeme ji také kombinovat i s jinými bylinkami. Třeba si tinkturu můžete přidávat do čaje z echinacey, nebo břízy a topolu a posílit tak účinky všech ingrediencí.

autor: Jindra Moravcová
Spustit audio

Související