Tušíte, co všechno o vás může prozradit váš hlas?

31. červenec 2014

Aniž si to často uvědomujeme, náš hlas o nás dokáže prozradit mnohem více, než si myslíme. Výška i barva hlasu totiž často souvisí s našimi emocemi. A pracovat s hlasem vám může pomoci mimo jiné i tzv. škola hlasu.

Zatímco někdo má hlas pištivý, jinému pro jeho hloubku téměř nerozumíme. Jisté však je, že žádný hlas nemusí znít nepříjemně. Stačí jen nalézt tu správnou polohu a dodržovat několik zásad.

Například správné dýchání při řeči je jednou z nejdůležitějších podmínek toho, aby nám ostatní dobře rozuměli. Přesvědčila se o tom Iveta Kalátová, která navštívila "hlasovou dílnu" v novém co-workingovém centru v Liberci, kterou vede hlasová lektorka Kamila Zenklová.

Nejčastěji si většina z nás vybavuje zajímavé hlasy v souvislosti se známými zpěváky a herci. Když se například vysloví jméno Radovan Lukavský, tak se nám okamžitě vybaví především jeho charakteristický, barevně zajímavý hlas, který k nám dodnes promlouvá z filmů, dokumentů či rozhlasových her.

Umění řeči se však netýká pouze umělců, ale i politiků, učitelů či například právníků. Pokud potřebujeme projevem zaujmout, měli bychom zvolit nejenom správnou barvu hlasu ale i dikci. Ivetě Kalátové to potvrdil právník Jan Zrnovský, kterému je v jeho profesi hlas velkým pomocníkem.

Ne každý však má od přírody zvučný hlas a dar řeči. Proto mnoho lidí navštěvuje tzv. "hlasové semináře", kde se dozvídají mnoho zajímavého o tom, jak hovořit, aby nám všichni rozuměli a aby byl náš hlasový projev efektivní.

autor: Iveta Kalátová
Spustit audio