Učitel z Trmic zachraňoval život v oblacích. Překvapila ho lhostejnost ostatních

2. únor 2017

Všichni známe ten dramatický okamžik z filmů ‒ kapitán letadla se rozhlasem zeptá, zda je na palubě nějaký lékař. Právě takovou situaci zažil učitel a dobrovolný záchranář Viktor Nečas. Na letu z Helsinek do Prahy zachraňoval jednu cestující.

„20. ledna 2017 jsem letěl z Helsinek do Prahy a někde nad Baltským mořem zahlásil kapitán letadla všem pasažérům dotaz, zda se na palubě nenachází lékař. Přihlásil jsem se i přes to, že lékař nejsem, ale jsem dobrovolný záchranář. Letuškou mi bylo sděleno, že v zadní části letadla zkolabovala žena. Byla při vědomí, ale měla potíže s dýcháním, potíže s tlakem a celkově byla malátná,“ popisuje situaci v oblacích Viktor Nečas.

„Na nějakých třech metrech jsme se tísnili čtyři. Ku pomoci tam byla ještě jedna zdravotní sestřička, která se také přihlásila a další cestující. Paradoxně nejtěžší na celé situaci nebyl zdravotní stav ženy, ale jazyková bariéra. Dotyčná i ostatní zasahující byli Finové a všichni jsme se museli domluvit anglicky,“ vysvětluje obtíže zásahu Viktor Nečas.

Potlesk celého letadla záchranářům se však nedostavil. Spíše se při zásahu setkali s nepříjemnostmi.

„Překvapila mě apatičnost některých cestujících, kteří se buď chodili dívat a vůbec nepomohli, nebo, co bylo možná ještě více zarážející, bylo to, že ta paní, co zkolabovala, blokovala jediný záchod v letadle, a některými cestujícími nám bylo celkem tvrdě naznačeno, abychom šli někam jinam,“ vzpomíná trmický učitel.

„Na místě mi poděkovala posádka letadla a o pár dní později mi ještě přišlo poděkování od vedení letecké společnosti s tím, že mi věnují jednu letenku na jakoukoliv evropskou linku, kam létají,“ dodává Nečas.

autor: Martin Dušek
Spustit audio