Údolí Plakánek - klenot Českého ráje

28. květen 2014

Když se řekne Plakánek - co vás napadne jako první? Něčí myšlenky by možná mohly směřovat k čemusi neveselému, třeba k nějakému uplakanému dítěti, zato znalý turista a výletník, který zná Český ráj, se nenechá zmást!

Plakánek je jedním z nejznámějších údolí Českého ráje - s malebnými borovými lesy a skalami nedaleko města Sobotky a hradu Kost. Díky vzácným rostlinám a zvířatům, která zde žijí, byl Plakánek vyhlášen za Chráněnou přírodní památku.

Do údolí se můžete dostat od rybníka Obora hlubokou roklí, kterou vyhloubil Vesecký potok. U hradu Kost, za Bílým rybníkem, navazuje na Plakánek Prokopské údolí. Od Kosti vás celým údolím provede červená turistická značka.

Jméno Plakánek dostalo údolí už v 17. století podle rodiny, která zde pálila dřevěné uhlí a ke svému jménu přišli proto, že měli od kouře uplakané oči.

Do přírodní rezervace plakáneckého údolí se můžete projít i od hradu Kost. Nebo naopak - z údolí se vydat na hrad a prohlédnout si tam třeba středověkou mučírnu. Dovede vás tam naučná stezka, která je dlouhá asi 10 kilometrů a vede ze Sobotky přes Kost a Plakánek až do malebné vísky Vesec.

autoři: Tomáš Beneš , Jaroslava Mannová
Spustit audio