Unikátní výstavu afrických betlémů můžete vidět v Žatci!

4. prosinec 2014

V adventním čase nás lákají četné výstavy s vánoční tématikou, mimo jiné také výstavy historických českých nebo tradičních evropských betlémů. Jak ale vypadají takové betlémy z Afriky, to mohou zjistit návštěvníci městského muzea v Žatci, kde betlémy z černého kontinentu právě teď vystavují.

„Africké betlémy nemají původní tradici v Africe, ale pochopitelně na misiích a tam, kde se šířilo křesťanství, se začal betlém uplatňovat jako prvek Vánoc. Takže ty betlémy nakonec převzaly funkci symbolu a některé vy betlémy se dají jen stěží nazvat betlémy v našem pojetí,“ vysvětluje na úvod afrikanistka Marie Imbrová.

Čím víc králů, tím víc darů!

Jaké tedy jsou africké betlémy? „To, co je sjednocuje, je prvek rodiny. Toho si Afričané velmi hledí. Takže v betlému je vždycky Josef, Marie a Ježíšek,“ konstatuje Imbrová s tím, že zvířátka nehrají takovou roli a pokud hrají, tak mohou být klidně místní, jako například čáp nebo buvol.

U afrických betlémů je také zajímavý význam králů - v africkém pojetí jsou to především ti, kteří nosí dary. V podstatě tedy platí, že čím víc králů, tím víc darů. Takže jsou betlémy, kde se králové nepočítají. Někdo, kdo tu tradici zná jen vzdáleně, tam pro jistotu těch králů dává víc.

Žatecké muzeum vystavuje celkem 21 betlémů z Afriky. Nejčastěji jsou z ebenu a jiných druhů dřeva. Najdou se ale i jiné materiály.

„Dalším materiálem, který se tam pochopitelně uplatnil, byla obdoba slámy a šustí. Základem toho betlému může být i banánový list, pochopitelně také kokosy. Velké kouzlo vytváří kombinace několika druhů dřev, protože africká dřeva sama o sobě mají různou barevnou tóninu a ty střechy nebo ty doplňky se pak dají dělat z pilin,“ popisuje Imbrová.

Africké betlémy

Žatecké muzeum vystavuje betlémy ze sbírky Jaromíra Tlustého, který žije na Lounsku. Jak se k němu betlémy dostaly? Jednoduše. Marie Imbrová v Africe pobývala několik let jako diplomatka a každý rok mu přivezla betlém jako dárek k vánocům.

„Jsem ty betlémy vyhledávala a pomáhala dopravit do Čech. Jaromír Tlustý mě taky v Keni navštívil, je to bratranec, pokud to byla jeho záliba, tak to bylo pro mne vlastně to nejjednodušší, jak mu přivézt do Čech vánoční dárek a až těch betlémů bylo víc, tak jsme se dohodli o tom, že některé musí být specifické,“ vysvětluje afrikanistka.

Podle Marie Imbrové jsou africké betlémy zvláštní i tím, že dokazují možnost, vytvořit betlém téměř z čehokoliv.

„Možná, že afričtí tvůrci inspirují k tomu, že se dá betlém vytvořit téměř z čehokoliv, mimochodem myslím, že je tady jeden betlém z Keni, který by měl být i ze zátek od nápojů nebo ze zbytků kovu.“

Výstava je k vidění v Regionálním Muzeu K. A. Polánka v Žatci do 11. ledna 2015.

autor: Jan Beneš
Spustit audio