Už bych nechtěl pracovat jinde, říkají Češi zaměstnaní v Německu

8. prosinec 2014

Nezaměstnanost na severu Čech je, spolu se severní Moravou, už tradičně nejvyšší v republice. Přitom přímo za hranicemi v sousedním Sasku se nabízí prý až tisíc volných pracovních míst.

Většinou nejde o nějakou vysoce kvalifikovanou práci. Němci by nás rádi zaměstnali ve svých hotelech, restauracích, obchodech, nemocnicích, klinikách i jinde. Podmínkou je ovšem znalost němčiny.

Pokud se němčinu naučíte, stojí práce v Německu opravdu za to. A nejde jenom o mnohem vyšší plat.

Hlavní výhoda? Vstřícný přístup vedení i kolegů

„Musím říct upřímně, že kdybych o tuhle práci přišla, usilovně bych hledala práci zase v Německu,“ říká Anna Soldatová, která už dva roky pracuje jako sestra na rehabilitační klinice v Bergiesshuebelu u Pirny. Rok předtím pracovala na klinice u Freibergu.

Podobně mluví i Petr Vorlíček, který už tři roky pracuje v krušnohorském Gornau, ve firmě, která podniká v oblasti elektro.

„Musím říct, že jsem natolik spokojený, že kdyby to vydrželo až do důchodu, tak vůbec nebudu proti,“ konstatuje Petr Vorlíček.

Čím to, že se Anně i Petrovi v Německu tolik líbí? Jejich důvody jsou opět shodné.

„Těch zaměstnání jsem vyzkoušel několik a ještě v žádném nebyl tak perfektní přístup, jak ze strany nadřízených, tak ze strany spolupracovníků, jako u této německé firmy,“ vysvětluje Petr Vorlíček.

„Musím říct, že tu máme úplně jiný přístup – jak ze strany nadřízených, tak ze strany kolegyň,“ potvrzuje Anna Soldatová.

Němci – to jsou pravidla

O Němcích se u nás traduje spousta věcí. Mnohé z nich - jako třeba to, že Němci jsou chladní a nepřístupní, jak jste sami slyšeli, neplatí. Co ale opravdu platí, je přístup Němců k pravidlům a předpisům. Na ty prostě na rozdíl o nás nedají dopustit.

V mnoha případech je to výhodou. Například Anna Soldatová si vloni komplikované zlomila nohu a musela být několik týdnů doma. Když chtěla přijít i přes doporučení lékaře do práce, její nadřízená byla proti - zdraví má přednost.

Jak potvrdil i Petr Vorlíček, Němci mají prostě chování podle pravidel v krvi. V Čechách běžná praxe pozdní proplácení faktur, je tam něco nepředstavitelného, na druhou stranu někdy se nám jejich lpění na pravidlech může zdát příliš:

Flexibilního Čecha, který si dokáže poradit v každé situaci, může, stejně jako Petra, u německých kolegů vytáčet ještě jedna věc: „Oni vědí, kdy mají svačinu a oběd. A během té doby se jim dovolat bývá problém. Protože oni přece mají tu svačinu, ten oběd!“

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.