Už po 32. ovládl Frýdlant jazz. Ve středu večer tu proběhne koncert špičkových českých a amerických jazzmanů

19. srpen 2015

Letní jazzová dílna Karla Velebného probíhá tento týden ve Frýdlantu. Interpretační seminář určený jazzovým muzikantům založil v roce 1984 muzikant, herec a taky spoluzakladatel Divadla Járy Cimrmana Karel Velebný. Tradice jazzového setkávání svého zakladatele významně přežila. Letos se jazzová dílna koná už po dvaatřicáté.

Dnes (19.8.) je na programu díly jeden z jejich vrcholů - koncert lektorů. Hrát budou na místním zámku a bude to velký zážitek. Do roku 1989 byl areál frýdlantského zámku pro jazzmany nepřístupný. Současná zámecká paní se k nim ale chová vlídně, proto se pravidelně na zámeckém nádvoří koná lektorský koncert snů, na kterém vystupuje smetánka našeho jazzu i zahraniční hosté.

Letos bude hrát ředitel dílny, pianista Karel Růžička, kytarista Luboš Andršt, houslista Martin Zbrožek, flétnista Jiří Stivín a spousta dalších. Dodejme jen, že na pódiu se blýsknou i američtí lektoři Gary Rismiler, Neil Wetzel, a Skip Wilkins.

Jazzová dílna potrvá až do pátku a středeční koncert lektorů tak vlastně odstartuje koncertní maraton. Ve čtvrtek i v pátek se budou konat koncerty žáků jazzové dílny. I to bude pro milovníky jazzu jistě úžasná podívaná. Jako žáci totiž do Frýdlantu jezdí i profesionální muzikanti, takže úroveň všech koncertů je vždycky vysoká.

Lektorský koncert začíná v 18:00 na nádvoří frýdlantského zámku, tedy pokud si počasí nepostaví hlavu. Případný déšť by muzikanty zahnal do zdejšího kina. Žákovské koncerty ve čtvrtek a v pátek proběhnou v restauraci Beseda od 20:00.

autor: Lenka Šipošová
Spustit audio