V Braňanech mají o víkendu posvícení - naporcují posvícenskou husu a budou soutěžit v pojídání bramborových šišek

9. říjen 2015

Období slavností vína na severu Čech pomalu ale jistě střídá čas posvícení. Tradiční svátek českého venkova připadá sice až na třetí říjnovou neděli, v Braňanech na Mostecku ale budou mít posvícení už tuto sobotu.

Braňanští si pro své letošní posvícení vybrali tři desítky - proběhne 10.10 od 10:00. O hodinu později braňanský starosta začne porcovat posvícenskou husu.

Posvícení se koná na místním koupališti, pochopitelně už bez vodních radovánek. Přesto bude celý den co dělat. Bude hrát dobová hudba, vystoupí šermíři, kejklíři, orientální tanečnice i fakír a přijedou také sokolníci.

Nebudou chybět ani pouťové atrakce, stánky a soutěže pro děti. Ve 14:00 začíná soutěž v pojídání bramborových šišek, v 16:00 koncert Ivana Hlase a ve 20:00 pokračuje posvícenská zábava v kulturním domě Stromovka.

Kde vlastně slavnost posvícení vzala?

Posvícení bývalo jedním z nejoblíbenějších svátků venkovského lidu. V Čechách posvícení, na Moravě hody, se konaly po skončení polních prací - už byl čerstvý mák do buchet, zralé švestky, nová mouka a vykrmené husy.

Čas posvícení se vesnici od vesnice lišil. Lidé slavili doma i v okolních vsích, navštěvovali příbuzné a oslavy se táhly i několik týdnů. Kvůli tomu vázla pracovní morálka, a tak se císař Josef druhý rozhodl datum posvícenských slavností sjednotit. Roku 1787 stanovil, že posvícení bude slavit neděli po svatém Havlu, tedy třetí říjnovou neděli.

Dnes už si ale z císařských výnosů nikdo nic nedělá. Tedy alespoň v Braňanech ne, takže vypečenou posvícenskou husu tu naporcují už v sobotu.

autor: Lenka Šipošová
Spustit audio