V canicrossu vyhrávám díky psím bezdomovcům z Chorvatska, prozrazuje Lukáš Tassler

29. říjen 2015

Nikdy jsem psa nechtěl, říká Lukáš Tassler. Vše se změnilo na dovolené v Chorvatsku, kde se k Lukáši a jeho přítelkyni přidali na dovolené v Chorvatsku dva psí bezdomovci, které si nakonec přivezli domů.

V té době ještě Lukáš, který se věnuje atletice, netušil, že ho psí sourozenci - Audrey a Odie, přivedou k úspěchům ve sportu, nazvaném canicross.

K začátkům tohoto nevšedního sportu Lukáš dodává: „Věnuji se atletice, běhám, tak jsem spojil venčení psů s běháním. Nejprve jsem s nimi jen tak lehce poklusával a nakonec jsem zrychloval, až mi jednou přítelkyně nabídla, jestli bych se nechtěl přihlásit na závody v canicrossu v Rokytnici, tak jsem to zkusil s Odiem, a ono to vyšlo - vyhrál jsem.“

Lukáš Tassler s Boltem při závodě

A co si pod touto nezvyklou sportovní disciplínou máme představit? Canicross je běh v terénu s vydatnou pomocí psa v tahu. Pes má psí postroj a je připojen k běžci lanem. Výhodou je, že do tohoto sportování se můžete pustit jak s čistokrevným psem, tak i se zcela obyčejným voříškem.

Jak dodává Lukáš Tassler: „Dokonce jsem se na závodech setkal s kuriozitou v podobě pražského krysaříka, nebo naopak s německou dogou. Tak krysařík vám moc nepomůže a naopak doga se kvůli své velikosti rychle přehřívá, což není dobré na její svaly.“

Nakonec však Lukáš Tassler nezůstal pouze u Audrey a Odieho. Před časem do své psí smečky přibral psa Bolta, který je svou podobou nejblíže k ohaři. Pravidelné tréninky, na které vyrážejí v dešti a sněhu, přinesly své ovoce v etapovém závodu Des Montagnes v savojských Alpách, odkud si přivezli před časem první cenu. Blahopřejeme!

Lukáš Tassler, Bolt, Audrey a Odie
autor: Iveta Kalátová
Spustit audio