V děčínské zoo mají nejstaršího mangabeje černého. Bábince už je 36 let!

22. únor 2016

Nejstarší samicí Mangabeje černého chované v zajetí se může pochlubit děčínská zoologická zahrada. Opice, které tam říkají Bábinka, vyžaduje každodenní probírání srsti od chovatelek. Jak se přesvědčila kredaktorka Daniela Pilařová, tuhle službu jim také oplácí.

Seznamte se s Bábinkou - nejstarším mangabejem černým nejen v Čechách, ale i napříč zoologickými zahradami na světě vůbec. Paní Radka Krejčová, ošetrovatelka Bábinky, konstatuje: „Je to nejstarší mangabej černý, je jí 36 let.“

Mangabejové se běžně dožívají v zajetí třiceti let. Bábinka je na svůj věk ve výborné kondici.

„Potkala jsem se tady s ošetřovatelkou, co byla u toho, když je přivezli. Ta zkonstatovala, že je hrozně vyžilá, hubená, ale že to je neskutečný, že ještě žije. Šmakuje jí velice dobře,“ konstatuje Radka Krejčová.

Bábinka přicestovala jako roční mládě společně se samcem Hukanem v roce 1980 od soukromého chovatele. Zpočátku byly opičky přítulné a kontaktní, časem už se s nimi manipulovalo jen skrz mříže. Pár spolu vyvedl 10 mláďat, Hukan ale v roce 2012 zemřel a Bábinka zůstala sama.

„Tak zkraje smutněla určitě, ale ona byla vždycky taková přátelská, kontaktní. Teď jí tu společnost nahrazujeme my. Ty opice spolu komunikují probíráním srsti, to je jako když my se obejmeme. Je to příjemná věc, ta umí udělat kolikrát účesy, že to nejde ani rozčesat. Tím pomlaskáváním ona dává najevo, že všechno je v pořádku, nic se neděje, v pohodě,“ dodává ošetřovatelka Radka Krejčová.

autor: dap
Spustit audio