V domově důchodců našel novou partnerku i koníček, který mu vynesl cenu Senior Art 2016

27. říjen 2016

Fotit začal až na stará kolena. A jde mu to moc dobře. Jeho snímek nazvaný „Dáma s kloboukem“ vyhrál krajskou soutěž seniorského umění. Zdeněk Brabenec z domova seniorů v Kadani si cenu Senior Art 2016 převzal v městském divadle v Mostě.

Černobílá fotografie noblesní dámy s kloboukem letos vyhrála krajskou soutěž Senior Art. Jejím autorem je Zdeněk Brabenec z Kadaně, který se fotografem přitom stal až na stará kolena. V domově důchodců fungoval fotokroužek vedený dobrovolníky. Vyráželi společně na zajímavé akce, senioři fotili a učili se snímky upravovat.

„Ze začátku jsem tam měl palec. Špatně jsem to držel, ale naučil jsem se to. Barvy i kompozici jsem měl vždycky dobrou,“ chlubí se hrdý vítěz krajské soutěže.

Vítězná fotka vznikla náhodou. Přišel do pokoje a všiml si, že to jeho Libušce moc sluší. „Tak jsem si ji posadil na gauč, nastavil jsem si ji, vypnul blesk a fotil. Hned bylo jasné, že je to hezká fotka.“

Vítězná fotografie Dáma s kloboukem

Když si cenu od hejtmana přebíral, zažertoval na téma nový fotoaparát. „Chtěl bych lepší foťák, tak jsem jim říkal, že jsem ho klidně mohl vyhrát. Ale nebylo to v podmínkách soutěže a navíc říkali, že já už vyhrál.“

V domově pro seniory potkal i svou partnerku

Mysleli přitom, že vyhrál paní na fotografii ‒ „Dámu s kloboukem“, půvabnou paní Libušku, jejíž oči se na vítězné fotce vlídně usmívají. A čilý senior souhlasí. „Je to moje přítelkyně. Seznámili jsme se tady, v domově. Libuška je sice starší než já, ale to nevadí.“

Když spolu začali žít, bylo Libušce 91. Dnes je ještě o rok starší. Společné soužití jim ale bez ohledu na věk funguje. „Zvykli jsme si na sebe,“ říká pan Brabenec.

Fotit hodlá dál. Fotil Císařský den v domově a bude fotit i oslavy dvaceti let založení kadaňského domova pro seniory. Kromě focení taky hraje šipky, cvrkanou a podobné hry. V domově patří mezi ty nejaktivnější a proto taky nejoblíbenější.

Spustit audio