V každém kravíně je pako, říká sýrařka z Huntířova

27. listopad 2014

Výrobou sýrů se nezabývají jen obří mlékárenské kolosy, ale třeba i malé farmy. Ty si sýrárny pořídily pro to, aby zpracovaly vlastní mléko a nebyly závislé na obřích mlékárnách.

Výrobou sýrů se nezabývají jen obří mlékárenské kolosy, ale třeba i malé farmy. Ty si sýrárny pořídily pro to, aby zpracovaly vlastní mléko a nebyly závislé na obřích mlékárnách.

Mléko a mléčné výrobky přímo od farmářů mají čím dál větší oblibu. Hlavně díky vysoké kvalitě a zaručené čerstvosti. Týká se to i sýrů, a tak jsme se vypravili prozkoumat vlastní výrobu kravských sýrů na farmu Tompeli.

Sýrárna na farmě Tompeli, kde velí Věra Pelikánová

Prošli jsme celý nikterak velký provoz a zjistili, že třeba bílý sýr je hotový za jeden a půl dne.

Zní to jednoduše? Nenechte se mýlit - zvládnutí výroby sýrů až tak jednoduché není a alespoň zpočátku je prý potřeba počítat s řadou nezdarů. Musí se přesně dodržovat všechny časové lhůty a nic se nesmí uspěchat. Velmi také záleží na čistotě, a to už od dojení.

Pokud jste nevěděli, tak pako je termín související se zpracováním mléka - najdete ho v každém kravíně. Poslouchejte…

Spustit audio