V každém kravíně je pako, říká sýrařka z Huntířova
Výrobou sýrů se nezabývají jen obří mlékárenské kolosy, ale třeba i malé farmy. Ty si sýrárny pořídily pro to, aby zpracovaly vlastní mléko a nebyly závislé na obřích mlékárnách.
Výrobou sýrů se nezabývají jen obří mlékárenské kolosy, ale třeba i malé farmy. Ty si sýrárny pořídily pro to, aby zpracovaly vlastní mléko a nebyly závislé na obřích mlékárnách.
Mléko a mléčné výrobky přímo od farmářů mají čím dál větší oblibu. Hlavně díky vysoké kvalitě a zaručené čerstvosti. Týká se to i sýrů, a tak jsme se vypravili prozkoumat vlastní výrobu kravských sýrů na farmu Tompeli.
Prošli jsme celý nikterak velký provoz a zjistili, že třeba bílý sýr je hotový za jeden a půl dne.
Zní to jednoduše? Nenechte se mýlit - zvládnutí výroby sýrů až tak jednoduché není a alespoň zpočátku je prý potřeba počítat s řadou nezdarů. Musí se přesně dodržovat všechny časové lhůty a nic se nesmí uspěchat. Velmi také záleží na čistotě, a to už od dojení.
Pokud jste nevěděli, tak pako je termín související se zpracováním mléka - najdete ho v každém kravíně. Poslouchejte…
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.