V Liberci proběhl duel mezi moravskými a českými víny

21. červen 2016

V Liberecké kavárně kina Varšava se utkala česká a moravská vinařství. Cílem společenské události s názvem Duel vinařů bylo seznámit domácí milovníky vína i laiky s kvalitami vybraných vín domácích, srovnatelnými s kvalitou nejlepších vín zahraničních.

Duel lze absolvovat v lecčem ‒ ve sportu, v řečnictví, nebo jako akt získání ztracené cti. Slovo duel lze přeložit jako souboj, střetnutí klání. Ale duel ve víně? Možná se vám v této souvislosti spíš vybaví nějaká vytrvalostní pijácká soutěž. O tu však v libereckém kině Varšava rozhodně nešlo. Byla to spíš událost osvětová, degustační, šlo totiž o duel chutí, ve kterém se utkala vína z Kutné Hory a Mikulova.

„Jedná se o degustační večer, který jsme spíš pracovně nazvali Duel vinařů, střet dvou vinařských regionů je vždycky zajímavý.“ říká o akci Hynek Novotný, liberecký obchodník s vínem a pořadatel degustační akce.

Mluvíme-li o vlastním duelu vinařů, tak jde skutečně o nadsázku a jméno pro společenskou akci, při níž jde hlavně o dobrou zábavu a šíření vinařské kultury.

Vína dvou vinařských značek jsou porovnávána publikem a komentována jejich představiteli v přátelském duchu. „Aby to někdo nechápal jako souboj, my budeme ta vína popisovat a zároveň zkusíme říct něco zajímavého o tom vínu z protějšího vinařství,“ doplňuje Stanislav Rudolfský, jeden z dvojice oslovených vinařů.

autor: David Hamr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.