V libereckém divadle bude diváky bavit humor Jaroslava Haška

30. leden 2015

Jaroslava Haška má většina z nás spojeného hlavně s Dobrým vojákem Švejkem. Za jeho humorem se skrývá i smutek, tragika a jasnozřivost. Adaptaci stále aktuální Haškovy politické satiry "Dějiny strany mírného pokroku v mezích zákona" režíruje Ondřej Pavelka v libereckém Divadle F. X. Šaldy.

Volnou divadelní adaptaci napsal syn Ondřeje Pavelky Kryštof. Oba si při přípravě představení připadali jako doma u Zdeňka Svěráka a jeho syna režiséra Jana Svěráka. Jen si otočili role, Ondřej je režisér a Kryštof autor.

Strana mírného pokroku v mezích zákona byla původně recesistická politická strana, kterou vymyslela stolní společnost kamarádů Jaroslava Haška. Ten pak kolem toho napsal mnoho úvah a prohlášení, které vyšly knižně. Autoři liberecké politické komedie se touto knihou volně inspirovali, a protože vznikla před sto lety, tak ji zaktualizovali.

Inscenátoři spolu s Jaroslavem Haškem mapují mnohdy obskurní, fraškovitý a někdy i hloupý charakter politiky. Martin Stránský sice diváky ubezpečuje, že jakákoliv podobnost se současnými politiky včetně těch regionálních je čistě náhodná, nicméně stejně moc dobře ví, že se v představení kdekdo pozná.

Dějiny strany mírného pokroku v mezích zákona sice nejsou muzikálem, ale hodně se v nich zpívá. Hudbu složil Miki Jelínek. Hercům pomáhá ve zpěvu liberecký soubor Severáček.

Dodejme ještě, že premiéra představení je připravena na 30. ledna od 19 hodin.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.