V malebném kraji Karla Hynka Máchy je stále co objevovat

19. říjen 2015

Kdo jednou navštívil kraj Karla Hynka Máchy, je odsouzen se do něj neustále vracet. A to nejenom díky šumícím borovým lesům, majestátnímu hradu Bezděz nebo Máchovu jezeru. V jejich okolí jsou polozapomenutá místa, která stojí za to navštívit.

Pokud máte chuť a natrefíte na pěkný slunný den, můžete si udělat jednodenní výlet po málo známých místech Máchova kraje. Kde začít, a kterým směrem se vydat, radí Luděk Šťastný z Provodína, který to má k Máchovu jezeru, coby kamenem dohodil.

„Co rozhodně mohu doporučit, až se nasytíte pohledem z hradu Bezděz, vydejte se směrem na sever, kousek od Máchova jezera je parádní rybník Břehyně. Ten lidé málo znají, je výjimečný tím, že je úplně černý. Je to dáno tím, že je tam rašelina, sice se tam oficiálně nesmí koupat, ale nohy si tam smočit můžete, a přitom ještě můžete pozorovat vodní ptactvo.“

Když půjdete ještě dál, dostanete se do ralského vojenského lesa, a tam jsou ztracené vesnice, jako Náhlov, Vřesíčko nebo Jiljov.

Projdete místa, kde kdysi byla náves, po které se proháněly děti, a při větším hledání můžete objevit i zdí a sklepy.

Hrad Jestřebí

A jak dodává Luděk Šťastný: „Je tam obora, můžete jí prozkoumat, je to takový prales, ale můžu vás uklidnit, jsou tam i turistické cesty, dokonce tam je i silnice na in-line bruslení. Ale pokud půjdete mimo turistické značky, dostanete se do opravdové divočiny, a to já mám moc rád.“

Pokud vám to bude málo, navštivte obec Jestřebí, vzdálenou 4 kilometry od Doks. Této vesnici vévodí zřícenina hradu Jestřebí, odkud je nádherný výhled do kraje. Přejeme vám suchou stezku a modré nebe nad hlavou!

autor: Iveta Kalátová
Spustit audio