V Sosnové se o víkendu sejdou mistři volantu. Chybět nebudou ani hvězdy světové velikosti

20. listopad 2015

V Sosnové u České Lípy se o víkendu uskuteční už 14. ročník Setkání mistrů, na které dorazí hvězdy rally, rallycrossu, autokrosu a pouštního Dakaru, tedy naše nejúspěšnější posádky, jejichž soutěžní show se pořadatelé snaží okořenit účastí významných zahraničních závodníků. V roce 2009 vyvolal pozdvižení Francouz Sebastian Loeb, v loňském roce to byl Fin Juha Kankkunen a letos to má být opět seveřan - finská legenda Markku Alén.

Markku Alén v roce 1978 získal FIA pohár jezdců, což byl předchůdce mistrovství světa, které bylo oficiálně založené až o rok později. I v tom si Alén vedl skvěle, na titul si sáhl v roce 1986, byť jen na 11 dnů, než FIA anulovala výsledky Rally San Remo.

Marku Aléna si lidé mohou pamatovat za volanty továrních Fiatů a Toyot a především v Lanciích týmu Martiny Racing. V Sosnové by se měl svézt historickým 16ventilovým Oplem Kadet třídy C a také fábií WRC.

Bude to vůbec poprvé, kdy se Alén českým fanouškům předvede za volantem soutěžního vozu. Historický Opel Kadet C-GT/E 16V Hájek Rally Teamu byl letos vidět už na Rally Bohemia, kde ho pilotoval Juha Hänninen. Tento mistr světa v kategorii WRC2 se v Sosnové představí také.

Na trati se ukáže i celá řada českých jezdců - například Václav Pech junior na Mini Coopru WRC, legendární liberecký soutěžák Břetislav Enge se stotřicítkou LR, jeho syn Tomáš Enge na silné čtyřlitrové Super bugy z dílny Jaroslava Hoška, který se přijede také svézt.

Pech - Uhel

Autokrosové a rallykrosové speciály totiž dokáží být na sosnovské trati stejně dravé jako rallyová auta. V posledních letech se vždy probojovaly mezi ty absolutně nejrychlejší. Soutěžit proti sobě na paralelní trati tak rozdílné jezdce i speciály hned tak někde neuvidíte.

V Sosnové to prostě bude vřít v sobotu i v neděli od rána až do setmění - sobotní program bude ve znamení seznamovacích jízd, které začnou v 9:00 a potrvají až do 16:30. Na sobotní večer je navíc připravena rally párty přímo v servisní zóně autodromu kde bude vystupovat mimo jiné skupina BALAGE BAND v níž hraje rocker Ota Balage.

Nedělní program začíná také v 9:00, a to měřeným tréninkem, do 13:30 budou probíhat kvalifikační jízdy a od 14:00 začne finále. Mezitím po obědě proběhne velká autogramiáda. V neděli se také uskuteční exhibice Martina Macíka s dakarským speciálem LIAZ, takže je opravdu na co se těšit!

Spustit audio