V Turnově začali vyrábět repliky nádobí z doby Karla IV. k 700. výročí narození Otce vlasti

23. červen 2016

Na turnovské šperkařské škole vyrábějí repliky hodovního nádobí z lucemburské doby. Nádobí bude součástí oslav 700. výročí narození Karla IV. ‒ mělo by ozdobit hodovní stůl jednoho z rytířských sálů na Karlštejně.

Turnovští šperkaři jsou proslulí zejména zpracováním drahých kamenů a ušlechtilých kovů. Bohatou řemeslnou tradici na Turnovsku udržují, především na tamní uměleckoprůmyslové škole. Tam často realizují mimořádné zakázky. Tamní učitelé a studenti se zabývají restaurováním i konzervací historických předmětů, šperků, klenotů a často zhotovují i jejich repliky.

Odborný učitel školy Jaroslav Prášil tu v minulých letech se svými studenty vytvořil například i repliku svatováclavské koruny pro hradní expozici na Karlštejně. Tam míří i další unikátní zakázka realizovaná turnovskými mistry.

Jaroslav Prášil nyní se svými spolupracovníky intenzivně pracuje soupravě dobového gotického nádobí z lucemburské éry. Mělo by ozdobit hodovní stůl jednoho z karlštejnských rytířských sálů.

V Turnově začali vyrábět repliky nádobí z doby Karla IV.

„Už máme předměty, které vznikly technikou tepání, nebo pasířskými technikami ‒ předměty, které jsou živé díky vysokému podílu ruční práce,“ říká Prášil.

V některých případech mají jeho tvůrci k dispozici podrobnou dokumentaci, jindy jej turnovští řemeslníci rekonstruují pouze z dobových kreseb. Souprava by ale ve výsledku měla odpovídat realitě lucemburské epochy. Jde tak o řemeslně velmi náročný projekt, který návštěvníkům Karlštejna jedinečným způsobem přiblíží umělecké užitkové předměty karolínské epochy.

autor: David Hamr
Spustit audio