V ústecké zoo probíhá tradiční jarní stěhování aligátora Libora do letního výběhu

26. květen 2016

Právě dnes (26.5.) probíhá stěhování aligátora Libora ze zimoviště do venkovního výběhu v zoologické zahradě v Ústí nad Labem.

Proč vlastně stěhování v zoo probíhá?

Aligátoři američtí mají rádi teplejší počasí a naše podmínky jsou v zimních měsících pro aligátory nevhodné. Proto musí být aligátor umístěn do tzv. zimoviště. Tam má udržovanou teplotu kolem 27 °C a k dispozici má i dostatečnou vlhkost vzduchu, prostor souše je vyhřívaný podlahovým topením.

K dispozici má i bazén o rozměru cca 6krát 3 metry a o hloubce cca 90 cm, ve kterém má možnost plavat, teplota vody je v něm mezi 18 a 20°C. Libor byl ve svém zimovišti od loňského 6. Října, tedy skoro 8 měsíců.

Bohužel v zimním období na aligátora Libora v zahradě nenarazíte, protože zimoviště není běžně veřejnosti přístupné.

Jak stěhování aligátora vypadá?

Libor je už na stěhování zvyklý, protože probíhá vždy 2krát ročně a je přitom i nejstarším zvířetem v zoo. V praxi to vypadá tak, že několik ošetřovatelů Liborovi dá okolo krku dlouhou tyčí smyčku a pomocí ní ho nasměřují do dřevěné přepravky. Tu poté vynesou na korbu traktoru a Libora opatrně převezou k letnímu výběhu. Tam ho zase opatrně vypustí do jeho výběhu. Aligátor měří asi 3 metry a váží okolo 200 kilo, takže je manipulace s ním trošku náročnější.

Aligátor Libor - stěhování

Jak dlouho bude aligátor Libor v letním výběhu?

To vždy záleží na počasí. Ošetřovatelé vždy čekají, až se noční teploty přehoupnou přes 10 stupňů a zahrada počítá i s možností, že by se mohlo vyskytnout chladnější léto. Z tohoto důvodu je v letním výběhu umístěn tepelný zdroj pod kterým se může Libor vyhřívat, pokud by mu byla zima. Do zimoviště se pak stěhuje většinou na začátku října, kdy teploty v noci zase klesají k nule.

Spustit audio