V ústecké zoologické zahradě se povedl unikátní odchov vzácného supa himalájského

24. červenec 2016

Od roku 2003 zoo chová pár supů himálajských, přičemž jejich první pokus o hnízdění proběhl už v roce 2007. Samice snášela vejce pravidelně každý rok, ale až v letošním roce bylo hnízdění završeno úspěchem.

Na svět přišli v průběhu několika týdnů dva malí supíci, jak jim ošetřovatelé říkají. „Jsou to vzácná zvířata. U nás v republice vlastně jsme jediná zoo, která je chová. Náš pár snesl poprvé vajíčka v roce 2007, a od té doby jsme s tím pořád bojovali,“ popisuje dlouhý proces mluvčí zoo Vera Vrabcová.

„Až letos se nám tedy podařilo úspěšné vylíhnutí jednoho mláděte u nás v zoologické zahradě a druhé mládě z vajíčka, které jsme odvezli o měsíc dříve do liberecké zoo kolegům, kteří mají velké zkušenosti s chovem dravých ptáků,“ doplňuje.

Ošetřovatelé chtěli původně vylíhlé ptáče supa himalajského vrátit zpět k matce. Ta jim, ale jejich plány zkomplikovala, byť se jí snažili přesvědčit, že ve svém hnízdě stále sedí na původním vajíčku.

„Supici jsme podstrčili podkladek v domnění, že až se vajíčko vylíhne, pokusíme se mládě vrátit zpátky. Museli bychom také oddělit samce, protože ten nám právě jednou mládě zabil. Ale ukázalo se, že supice umí počítat, a z toho podkladku slezla přesně ten den, kdy se mělo mládě líhnout. Takže pochopila, že se nic nevylíhne,“ vysvětluje Věra Vrabcová, proč museli ošetřovatelé přistoupit k odchovu v té lidské péči.

Logo

Supí mládě prvních devět dnů krmili chovatelé, po devíti dnech pak bylo rozhodnuto jej ho dát do izolace.

O malého supíka se poté po celou dobu starala ošetřovatelka ptactva Andrea Gruntová: „Aby nebylo fixované na člověka, rozdělili jsme místnost závěsem a krmilo se atrapou zobáku, jakoby rodiči. Jako člověk už jsme k němu nechodili,“ popisuje.

Důvodů, proč se nedařilo mládě odchovat, bylo několik: „Chovný pár vejce rozšlápl, na chovný pár nám útočily vrány, zkrátka nikdy se nepodařilo vejce doklubat,“ shrnuje minulé neúspěchy ošetřovatelka.


„V letošním roce jsme se při pravidelném vážení na hnízdě rozhodli, že vejce špatně a nepravidelně ubývalo na váze a dali jsme je do líhně.

Ústecký supík se ve středu 20. července odstěhoval za svým starším sourozencem do liberecké zoologické zahrady, kde se o oba stará náhradní a zkušená matka supa hnědého. Teď ošetřovatelé zjišťují pohlaví supích sourozenců.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.