Vandalství návštěvníků v zoo může skončit i smrtí zvířete!

3. červen 2015

Za mřížemi v zoo vidíte hezky poskakující opičku, vy máte v ruce brambůrky a po kapsách jistě mnoho dalšího nezdravého jídla a říkáte si, proč to té opičce nedat. Proč? Protože právě to jí může zabít!

Vandalů v zoo stále přibývá - podle slov pracovníků zoo jsou nejhorší rodinky, ve kterých rodiče začnou porušovat pravidla návštěvního řádu, například přelézají zabrány, hladí si opičky, krmí zebry a děti to od nich okoukají a berou to za "vzor".

V zoo jsou dána pravidla a ta by si měla dodržovat. Jak prozradila mluvčí zoologické zahrady v Ústí nad Labem Věra Vrabcová, nejdůležitějším pravidlem je nekrmit zvířata.

„Návštěvníci si mnohdy neuvědomují, že kvůli nevhodnému krmení, které strkají hlavně třeba opicím, mohou tomu zvířeti velice vážně uškodit.“

Brambůrky, čokolády a jiné pochutiny nejsou totiž moc dobré ani pro lidi, pro zvířata jsou ale mnohdy smrtelně nebezpečné.

Není to jediná věc, která může uškodit. „Přenos různých onemocnění, například taková rýma, se kterou se člověk vypořádává velice dobře, tak pro ně to je vážný zdravotní problém. Měli jsme tu před časem mládě orangutana, které nám v roce uhynulo, my jsme tedy přesnou diagnózu nezjistili, ale bylo to pravděpodobně na základě nějakého onemocnění přenášeného lidmi,“ vysvětluje Věra Vrabcová.

Návštěvní řád


Málokdo by věřil, co někdo dokáže hodit po zvířeti, například po aligátorovi. „Kromě těch takových "běžných" předmětů se nám stalo, že nám po aligátorovi někdo hodil dlažební kostku nebo mřížku od kanálu, takže to už potom způsobí vážné zranění,“ popisuje paní Vrabcová.

Další, ale bohužel ne jediný, případ se stal také v liberecké zoo - tento měl navíc tragický konec. Samička lachtana spolykala velké množství předmětů, které návštěvníci naházeli do vody. Potíže byly tak vážné, že lachtan zemřel. Při pitvě se v jeho břiše našly peněženky, mince a propisky.

Dokážeme se nějak změnit anebo alespoň poučit? Doufejme, že ano! Pokud něco takového uvidíte, nebojte se takového návštěvníka upozornit – právě váš postřeh může zvířeti zachránit život.

autor: Martin Dušek
Spustit audio