Vánoční trhy v Sasku nejsou jen drážďanský Štrýclmarkt. Kam se vydat?

23. listopad 2017

Na vánoční trhy do Saska jezdí každoročně tisíce Čechů nejen z pohraničí. Nejvíc jich podle pořadatelů míří na nejstarší trh v Německu – drážďanský Štrýclmarkt. Nedaleko českých hranic je ale spousta menších vánočních trhů, které určitě stojí za návštěvu.

Vánoční atmosféru si můžou lidé v Sasku užít třeba na hradech a zámcích. Výhodou takových míst je bezesporu méně návštěvníků.

Pokud tedy hledáte v adventním čase spíš klid a pohodu, můžete se o prvním adventním víkendu vydat na zámek Weesenstein. Najdete tam zhruba 30 stánků a kulturní program s kostýmovanými umělci a kejklíři, a taky výstavu v češtině.

Za návštěvu taky stojí historický vánoční trh v pevnosti Königstein, který se koná během prvních tří adventních víkendů. Tamní podzemní kasematy jsou vánočně vyzdobené zářícími herrnhutskými hvězdami.

O třetím adventním víkendu můžete navštívit vánoční trh na zámku Moritzburg, kde je navíc od 18. listopadu k vidění výstava „Tři oříšky pro Popelku“ v češtině.

Za zmínku stojí i adventní manufakturní trh o třetím adventním víkendu na zámečku Wackerbarth. Zámecké vinařství taky nabízí každodenní prohlídky s ochutnávkou tří vín nebo sektů včetně audioprůvodce v češtině.

Drážďany a Štrýclmarkt

Štrýclmarkt je v Německu největším, nejstarším, a taky Čechy nejnavštěvovanějším, vánočním trhem. Začíná 29. listopadu a končí na Štědrý den. Pokud se chcete vyhnout tlačenicím, vypravte se tam spíš ve všední dny odpoledne nebo navečer. Trhy mají každý den otevřeno do 21 hodin.

Vánoční trh v Drážďanech

Štrýclmarkt letos nabídne víc než 230 stánků s lahůdkami a tradičními řemeslnými výrobky – například řezbářskými věcmi z Krušných hor, keramikou z Lužice, perníku z města perníku Pilsnitz nebo krajkou z Plavna. Trhy provází o všech víkendech kulturní program. Vrcholem Striezelmarktu bude druhou prosincovou sobotu Štolová slavnost.

Drážďany ale pořádají trhů celkem deset. Oblíbený je například středověký vánoční trh na zámeckém nádvoří Stallhof, kde kromě stánků najdete od 29. listopadu řemeslníky pracující s nástroji, materiály a oděvy z pozdního středověku.

Krásné vánoční trhy mají i menší města

Na komornější vánoční trhy můžete taky vyrazit do nedaleké Pirny, i tam se vyhnete davům. Trhy v historickém centru města začínají 28. listopadu.

1. prosince začínají trhy ve městě Chemnitz, vyhlášené průvodem krušnohorských horníků v uniformách – takzvaným Bergparade.

Od 28. listopadu můžete taky navštívit vánoční trh v Lipsku, který se velikostí blíží drážďanskému Štrýclmaktu. Vyhledávaný je hlavně kvůli výstavě modelových železnic.

autor: Tomáš Kopecký
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.