Vánoční trhy v Sasku, to nejsou jen Drážďany! Co takhle zkusit Weesenstein nebo Pirnu?

26. listopad 2014

V neděli začíná advent a na mnoha místech zahajují provoz vánoční trhy. My Severočeši jsme si zvykli jezdit na vánoční trhy k našim saským sousedům. Nejčastěji do Drážďan. V Sasku jsou ale i jiné trhy, které nabídnou nejen vánoční atmosféru, ale i klid a pohodu.

Drážďanské vánoční trhy jsou největší a prý jedny z nejkrásnějších německých vánočních trhů. Lákají každoročně desetitisíce lidí z různých zemí. Těm z vás, kteří od adventních trhů čekají především klid a rozjímání, proto nabízíme tipy na vánoční trhy v Sasku, kde vás neušlapou. Dnes vám představíme zámek Weesenstein a také starobylé město Pirna.

Weesenstein? Prostě romantika!

Weesenstein je zámek nedaleko Pirny, který vypadá jako Český Krumlov. Tento víkend - tedy v sobotu 29. a v neděli 30. od 14 do 19 hodin tam na nádvoří před zámkem pořádají vánoční trh. Uspokojí zejména romantické duše, které ke spokojenosti kromě svařáku a klobásky potřebují také něco pěkného vidět.

Weesenstein

Stánky tam mají krásně starobyle vyzdobené a v nich především lidové umění. Za tržnicí se zvedá po setmění kouzelně nasvícený zámek. Weesensteinské trhy mají i doprovodný program - loutkové divadlo a také romantické prohlídky zámku, při kterých je průvodcem zámecký duch Rudolf.

Weesenstein najdete kousek za hranicemi u dálnice A17, která navazuje na naši D8, zhruba na úrovní Pirny. Pro ty, kteří němčinou nevládnou, mají na zámku české audio průvodce, ze kterých je možné základní informace o Weesensteinu získat. Zámek má totiž dlouholetou spolupráci se zámkem v Děčíně, takže i popisky exponátů jsou v češtině.

Pirna – trhy bez davů

Pirna, historické centrum

Vánoční trhy v Pirně jsou tipem pro ty, kteří si chtějí užít předvánoční čas v klidu a bez davů. Pirna je krásné starobylé městečko s moc pěkným náměstím, na kterém pořádají Cannaletův vánoční trh.

Jmenuje se podle slavného barokního malíře, který Pirnu maloval. Právě Cannaletovy obrazy jsou během trhů promítány na stěnu pirnenské radnice, což atmosféru náměstí pěkně podtrhuje. Ideální je vypravit se sem ve všední den, kdy jsou na trzích většinou jen místní.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.