Včelí med lidem pomáhá i chutná už víc než 6 000 let

23. březen 2016

Jedna jeskynní malba ve Španělsku dokazuje, že člověk sbírá a využívá med už více než 6000 let. A nejen jako potravinu a sladidlo, ale také jako lék.

Medem si můžete nejen osladit život, ale také si ho vylepšit a prodloužit. Má totiž skvělé účinky na naše zdraví.

Jeho velkou předností je, že obsahuje jednoduché sacharidy fruktózu a glukózu, které už nejdou dál štěpit a tělo mám tak méně práce s jejich využitím. Med je díky tomu jednoduše stravitelnější než rafinovaný cukr a tělo z něj rychleji získá energii.

Na rozdíl od cukru obsahuje med spoustu dalších látek, které jsou pro tělo přínosem - třeba minerály, mezi nimiž je významný obsah vápníku a hořčíku. Navíc pomáhá v těle lépe absorbovat vápník. Zajímavý je také obsah vitaminů, aminokyselin a antioxidantů.

Z medového váčku včel se do něj dostávají také bakterie mléčného kvašení, které pomáhají imunitnímu systému a zvyšují tak schopnost těla bojovat s bakteriemi a viry a dávají medu schopnost působit antisepticky. Tento účinek medu je navíc podpořen obsahem enzymu, který uvolňuje peroxid vodíku. Díky tomu se medu dá využívat při povrchových zraněních a popáleninách a při léčbě akné. Zmínit musíme také flavonidy prospěšné pro cévy - ty brání cholesterolu usazovat se na jejich stěnách.

Unikátní složení medu dělá z této pochoutky téměř univerzální lék. A na pomoc si ho proto můžeme vzít při léčbě mnoha neduhů.

Včelí med

Medová voda

Existuje například zpráva o tom, jak se jednomu indickému léčiteli podařilo vyléčit z cholery mnoho lidí díky jednoduchému léku, a tím byla medová voda. Jak můžete tento nápoj využít i v dnešní době?

Medovou vodu připravíte snadno: Polévkovou lžíci medu zalijte čtvrtlitrem převařené vlažné vody. Můžete přichutit citronovou šťávou, skořicí či mátou a je vhodné ji popíjet každé ráno na lačno. Díky jednoduchým cukrům z medu rychle získáte energii a proberete se rychleji než po šálku kávy.

S medovou vodou také nastartujete metabolismus, protože látky v medu obsažené optimalizují trávicí procesy. Pomáhají mimo jiné rozhýbat tzv. líná střeva, ozdravují střevní mikroflóru a pomáhají ze střev odstranit toxiny. Proto je vhodné medovou vodu konzumovat při dietách, detoxikaci a skvěle se kůra s medovou vodou hodí po léčbě antibiotiky a při dlouhodobém užívání jakýchkoliv léků.

Využít medovou vodu můžete také zevně - jako podpůrný prostředek při léčbě lupénky, ekzémů, kožních zánětů a bércových vředů. Pro tento účel se doporučuje používat medovou vodu k omývání, nechat působit zhruba 30 minut a poté smýt vlažnou vodou. A pokud vás trápí lupy, vyzkoušejte medovou vodu jako zábal na vlasy po každém mytí. Nejen že lupy postupně zmizí, ale vlasy budete mít jemné a lesklé.

Medem ke kráse

Med

Už jsme se zmiňovali o skvělých antiseptických účincích medu. Těch se hojně využívá i v kosmetice, protože med pomáhá léčit akné a jiné zánětlivé kožní defekty. Med najdeme v mnoha pleťových krémech a maskách, ale využít ho můžeme přímo.

Vmasírujte kávovou lžičku medu do pokožky obličeje, nechejte 15 minut působit a potom smyjte vlažnou vodou. Takováto pleťová maska vaši pleť zklidní, rozjasní a zpevní. Pomáhá redukovat vrásky a zarudnutí a celkově zlepší stav pleti. Toho můžete koneckonců využít na pokožku celého těla a přidat pár lžic medu do koupele. Med je dobře snášen i těmi, kteří mají pokožku citlivou a špatně snáší jiné kosmetické prostředky. Dokonce i alergici med aplikovaný na pokožku dobře snáší.

Konzervace medem

Surový med má velmi dlouhou trvanlivost díky obsahu přírodních enzymů a vysokému obsahu cukrů. To z něj dělá nejen pochutinu vhodnou k dlouhodobému skladování, ale také jako surovinu, která pomůže zakonzervovat jiné potraviny. Když navíc přidáme fakt, že je med mnohem hodnotnější než jiná sladidla, nelze jinak, než zavařování s medem jenom doporučit.

Až budete vyrábět ovocné kompoty, použijte jako nálev kilogram medu svařený s jedním litrem vody a uzavřené sklenice s kompotem sterilizujte. Obejít se ale můžete i bez sterilizace a tedy bez dalšího znehodnocování ovoce teplem. Za tím účelem použijte hustší nálev, kdy k jednomu kilogramu medu přidáte 7decilitrů vody. Svařte je dohromady, za horka tímto sirupem zalijte ovoce, sklenice neprodyšně uzavřete a nechte pomalu vychladnout.

Pokud vám zbyly od vánoc nějaké ořechy, zakonzervujte je s medem dříve, než žluknou nebo vyschnou či zplesniví. Jednoduše je oloupané zalijte medem a uchovejte v uzavřené sklenici.

autor: Jindra Moravcová
Spustit audio