Věděli jste, že oliva patří mezi ovoce? To ale není jediná zvláštnost…

1. září 2015

Středomořská kuchyně je jednou z nejzdravějších a nejmilosrdnějších k našemu kardiovaskulárnímu systému. Mimo jiné proto, že její součástí jsou ve velké míře olivy a produkty z nich. Co prospěšného mohou olivy udělat pro naše zdraví?

Často se uvádí, že člověk by si měl dopřát sedm oliv denně a bude zdravý jako řípa. Obsahují totiž kvalitní tuky a omega 3 mastné kyseliny, mají také vysoký obsah antioxidantů a chrání naše tělo před různými nepříznivými vlivy.

Kombinace těchto látek zajišťuje, že v cévách neoxiduje cholesterol a omezuje se tak kornatění tepen, dokonce častá konzumace oliv vede ke snižování krevního tlaku.

Mnoho studií ukazuje konzumaci oliv jako prevenci proti vzniku rakoviny, revmatickým onemocněním či proti různým alergiím. Velký význam hraje i obsah vitamínů A a E, které v kombinaci s obsaženými tuky fungují v našem těle přímo zázračně na regeneraci buněk - toho s úspěchem využívá kosmetický průmysl i dermatologové.

Významný je také pozitivní vliv na náš metabolismus - pár oliv jako předkrm zajistí zvýšenou produkci žaludečních šťáv a tím i lepší trávení.

Olivy přímo ze stromu byste si radši měli odpustit

Nezralé zelené olivy mají méně tuku a výraznější chuť, když dozrají do černa, jsou sladší a tučnější. Pozor ale - čerstvé olivy mají výrazně hořkou chuť. Proto je v obchodech najdete všelijak upravené v nejrůznějších nálevech, kvašené, naložené v soli nebo bylinách - těmito úpravami se hořká chuť ztrácí a naopak spousta příjemných chutí přibude.

Olivy se dají mlsat samotné, na jednohubkách, v nejrůznějších salátech, to určitě znáte. Ale co takhle udělat si jednou za čas olivovou polévku, která je vhodná při detoxikaci a při hubnoucích kůrách, protože zásobuje tělo vlákninou, antioxidanty a vitamíny a výborně nastartuje metabolismus. Ve středomořských lázních ji podávají jako součást léčebných procedur při onemocněních pokožky.

Dvě sklenice zelených oliv naložte asi na hodinu do vody a propláchněte. Asi tři čtvrtiny oliv poduste na olivovém oleji společně s cibulkou a pár stroužky nakrájeného česneku, pak směs rozmixujte, přidejte do litru zeleninového nebo masového vývaru a krátce povařte.

Přihoďte celé olivy, které vám zbyly, můžete přidat pár lžic smetany pro zjemnění, trochu opepřete a okyselte šťávou z poloviny citronu. Polévka výborně chutná teplá, ale i studená!

autor: Jindra Moravcová
Spustit audio