„Venkovní“ sezóna dobrovolných zdravotníků už začala

4. květen 2015

Venkovní sezóna dobrovolných zdravotníků je závislá hlavně na počasí. Většinou začíná už v dubnu a trvává až do října. Zajišťují zdravotnické dozory na sportovních nebo kulturních akcích a dělají kurzy první pomoci pro firmy a veřejnost.

„Často děláme zdravotnické dozory, kde poskytujeme první pomoc na různých venkovních akcích, ať už jsou to různé dny otevřených dveří, dětské dny, sportovní utkání a kulturní akce pod širým nebem,“ vysvětluje za spolek dobrovolných zdravotníků Medic Ústí nad Labem Viktor Nečas.

Dodává, že na většině akcí mají i svůj stánek s ukázkami první pomoci, kde seznamují návštěvníky s touto problematikou a snaží se jim ukázat, jak ta první pomoc je vlastně jednoduchá.

Jak potvrdil Viktor Nečas, tak lidé se o první pomoc zajímají a snaží si své poznatky, které mají z internetu, televize, případně z jiných zdrojů ověřit a zkusit si je prakticky provést.

„Velice dobře jim jde zachovat klidnou hlavu, ošetřit masivní krvácení, v čem si ale nejsou jistí, je nepřímá srdeční masáž neboli resuscitace,“ doplňuje Nečas.

Hlavním rozdílem mezi opravdovou záchrannou službou a dobrovolnými záchranáři je, že zdravotnická záchranná služba jsou profesionálové. Oproti tomu dobrovolní záchranáři jsou jakási prodloužená ruka záchranky.

Medic Ústí nad Labem

„My se cítíme být prostě obyčejnou veřejností, která se zajímá o tu první pomoc a snaží se být tam, kde je potřeba,“ doplňuje dobrovolný zdravotník.

Pokud byste od dobrovolníků někdy žádali nějaké léky, tak se jich bohužel nedočkáte. „Absolutně u nás nedostanete ani prášek na bolest, kdyby vás bolela hlava,“ vysvětluje Viktor Nečas. Důvod je jasný, nemají k tomu oprávnění.

autor: Martin Dušek
Spustit audio